Sandfjord-rådmann Gisle Dahn vil levere fra seg en kommune i best mulig stand før sammenslåing. Foto: Magnus K. Bjørke
Sandfjord-rådmann Gisle Dahn vil levere fra seg en kommune i best mulig stand før sammenslåing. Foto: Magnus K. Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Leder
Lederartikler gir uttrykk for Kommunal Rapports syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

Avslutter som seierherre

Sandefjord topper Kommunal Rapports omfattende måling Kommunebarometeret, i den endelige utgaven, som nå er klar. 

Det er en fjær i hatten til én av de tre kommunene som ligger først i løypa i kommunereformen, ved at Sandefjord, Andebu og Stokke blir til én kommune.

«Det beste vi kan gjøre, er å levere fra oss denne kommunen i best mulig stand», sier rådmann Gisle Dahn i en artikkel i denne avisa. Dette enkle mottoet vil det være mange som ønsker å leve opp til de neste årene.

Men det er forskjell på å slå om seg med fine slagord og å følge opp i praksis. Her går Sandefjord foran med et godt eksempel. Kommunen har lenge hatt en imponerende økonomistyring. Sandefjord har riktignok solide fond etter salg av kraftaksjer, noe som demper den konstante utfordringen med lave inntekter.

Likevel – få andre kommuner har så solide nøkkeltall på så mange sektorer. Særlig innen barnevern har kommunen i mange år hatt meget gode statistikker – i tillegg til at tjenesten driftes svært rimelig. Vi ser over tid at kommunen også har forbedret nøkkeltallene innen viktige sektorer som grunnskole og eldreomsorg.

Tanken bak en så omfattende samling av offentlige data om Kommune-Norge som Kommunebarometeret er blitt, er å gi beslutningstakerne et bilde på tilstanden i kommunen – og å identifisere hvem i Kommune-Norge man sannsynligvis kan lære av. Erfaringen viser at det for dem som lykkes, gjerne handler om langsiktig jobbing, ikke skippertak. En stabil økonomi tross stramme rammer gir mye bedre forutsetninger for en stabil drift i tjenestene enn om organisasjonen konstant må skifte gir.

I noen kommuner kan det også være tendens til å skjerme tjenestene mer enn økonomien tillater. Vi forstår at politikerne ikke ønsker å fjerne tjenester som er viktige for folk – men de økonomiske rammene blir ikke bedre av at pengene brukes opp for fort.

Dette er ett område hvor mange kan ha noe å lære av Sandefjord. Vi gratulerer med topplasseringen, og oppfordrer resten av kommunene til å identifisere hvem de kan lære av.