KS klart vil være tjent med utvetydig argumentasjon for åpenhet og innsyn, mener Kommunal Rapport. Illustrasjonsfoto: Magnus K. Bjørke
KS klart vil være tjent med utvetydig argumentasjon for åpenhet og innsyn, mener Kommunal Rapport. Illustrasjonsfoto: Magnus K. Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Leder
Lederartikler gir uttrykk for Kommunal Rapports syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

KS ønsker vel åpenhet?

Som KS-direktør Lasse Hansen sier i et videointervju med Kommunal Rapports nettavis denne uka, er åpenhet en forutsetning for et godt fungerende demokrati.

Derfor er det både naturlig og bra at kommunesektorens organisasjon generelt støtter opp om denne verdien.

Dessverre viser nærmere undersøkelser Kommunal Rapport nå har gjort, at KS samtidig vil ha hemmelighold der innsyn virkelig kan ha samfunnsmessig betydning. Det gjelder for eksempel anbudsdokumenter.  

Åpenhet er viktig for å forebygge korrupsjon og kameraderi. Det er ikke noe kontroversielt standpunkt. Da framstår det spesielt å ville begrense offentligheten om anbudssaker, slik KS argumenterer for i sin høringsuttalelse til evalueringen av offentlighetsloven.

Som den varmeste forsvarer av det lokale folkestyret, er det også interessant at KS lar andre hensyn gå foran at innbyggerne lett skal kunne få kjennskap også til eierskap. Eksempelvis kan det absolutt være av offentlig interesse hvilke aksjer kommunens ordfører eier.

Det finnes grunner for å gjøre unntak fra offentlighetsprinsippet. Regelen må imidlertid være gjennomsiktighet. Det vil være et tilbakeskritt å sette tidspunktet for innsyn i anbud slik regelen var etter offentlighetsloven av 1970, slik vi kan oppfatte at KS taler for i høringsuttalelsen.

KS-administrasjonen sier de ikke tar til orde for lovendring, men nå mener to av landets fremste eksperter på offentlighetsloven at organisasjonen reelt gjør nettopp det. Tidligere generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening og advokat Anders Hauger i Tenden Advokatfirma ANS – og tidligere KS-ansatt – satt begge i offentlighetslovutvalget, og mener det er vanskelig å tolke KS på annet vis enn at de ønsker lovendring. Her er det behov for klargjøring.

Administrerende direktør Lasse Hansen sa rett før denne avisa gikk i trykken at han ikke ønsker å kommentere dette nå. Vi mener KS klart vil være tjent med utvetydig argumentasjon for åpenhet og innsyn.