Det er bra at helseministeren korrigerer kursen når det gjelder rehabilitering av sykehjem, mener Kommunal Rapport, men kritiserer ham for fortsatt uklarhet om tilskudd til dette. Illustrasjonsfoto: Magnus K. Bjørke
Det er bra at helseministeren korrigerer kursen når det gjelder rehabilitering av sykehjem, mener Kommunal Rapport, men kritiserer ham for fortsatt uklarhet om tilskudd til dette. Illustrasjonsfoto: Magnus K. Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Leder
Lederartikler gir uttrykk for Kommunal Rapports syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

Fortsatt uklart

Helseminister Bent Høie (H) ser ut til å lytte til kritikken når han nå utsetter omleggingen av ordningen med investeringstilskudd til sykehjem og boliger med heldøgns omsorg.

Det er bra. Spørsmålet er om hans reviderte forslag er godt nok.

Kommunal Rapport har de siste ukene omtalt den omfattende kritikken mot at regjeringen bare vil gi tilskudd til kommuner som øker antall heldøgns omsorgsplasser. Slik det nye tilskuddet ble presentert, ville det å erstatte gamle sykehjemsplasser med nye, moderne løsninger ikke kvalifisere for tilskudd etter 2019.

Nå korrigerer helseministeren kursen. Innføringen av den nye ordningen vil skje over fire år i stedet for to.

Høie understreker samtidig at rehabiliteringsprosjekter også kan kvalifisere til tilskudd etter 2021 – hvis de samtidig øker antall plasser. Men det er likevel bare de nye plassene det skal gis tilskudd til. Dette virker ikke veldig klart.

De siste årene har kommunene lagt om til mer hjemmebasert omsorg – i tråd med klare føringer fra Stortinget. Likevel har mange rikspolitikere fortsatt vært mest opphengt i tallet på sykehjemsplasser.

Noe av omleggingen i tjenestetilbudet er økonomisk motivert, fordi det er billigere for kommunene å vri innsatsen til hjemmetjenesten. Men det er ingen tvil om at de fleste ønsker å bo hjemme så lenge det er praktisk mulig. Ølservering og pub i sykehjemskjelleren endrer ikke på det.

De fleste som bor på langtidsplass på sykehjem i dag, har relativt langt framskreden demens. For få har tilrettelagte plasser. Uten effektive og gode sykehjem blir det vanskelig å drifte flere plasser når eldrebølgen kommer. Derfor bør utskifting av uhensiktsmessige sykehjem fortsatt utløse investeringstilskudd.

Framtidsbarometeret som Kommunal Rapport presenterte sist uke, viser at det i mange kommuner ikke kommer noen eldrebølge på lenge. Fram til 2030 faller antallet gamle over 90 år – de som har størst behov for sykehjem – i over 100 kommuner. I disse kommunene er det kanskje feil eldreomsorg å bygge nye plasser. Men deres eldre trenger like fullt godt tilrettelagte plasser. Derfor bør disse kommunene få samme mulighet for støtte som dem som allerede er i gang med sin eldrebølge.