Det er klart velgerne skal ha innsyn i beslutningsprosessene i folkevalgte organer, mener Kommunal Rapport. Illustrasjonsfoto: Magnus K. Bjørke
Det er klart velgerne skal ha innsyn i beslutningsprosessene i folkevalgte organer, mener Kommunal Rapport. Illustrasjonsfoto: Magnus K. Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Leder
Lederartikler gir uttrykk for Kommunal Rapports syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

Hårreisende høringssvar

For oss som er opptatt av levende lokaldemokrati, er det opprørende at høringsuttalelser fra Kommune-Norge støtter kommunelovutvalgets forslag om å gi folkevalgte innsyn i interne dokumenter mot taushetsplikt.

Dermed kan lokalpolitikerne bli avskåret fra å fortelle velgerne om vesentlige saker som andre vil holde hemmelig. Og hvis de likevel uttaler seg om dokumenter kommunen har unntatt offentlighet, skal de kunne dømmes etter straffeloven – eventuelt til fengsel!

Dette framstår ikke som godt gjennomtenkt. Kommunal Rapport vil klart advare mot en slik svekkelse av folkestyret. Vi har synliggjort konsekvensene av utkastet til ny kommunelov i flere sammenhenger. Vi har fulgt høringen med interesse. Spesielt alvorlig mener vi det er dersom taushetsplikt og straffansvar til sjuende og sist skulle bli vedtatt.

Når høringsfristen nå er ute, er det i hovedsak presseorganisasjonene, toneangivende jurister som professor Jan Fridthjof Bernt og ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf samt Justisdepartementet som klart taler mot hemmelighold. Dette er stemmer det er verdt å lytte til.

Bernt skriver på Facebook at det for ham ser ut som den overordnete målsetting for utvalget er at «den politiske og administrative ledelsen i en kommune skal kunne utøve sin makt uten for mye forstyrrende støy fra opposisjon, media og velgere». Vi vet at gode prosesser kan ta tid, synspunktene kan sprike og argumentasjonen kan bli hard, men når de gode resultatene kommer, skjer det jo gjerne etter opplyste prosesser.

KS har ennå ikke avgitt høringsuttalelse. Hovedstyret i kommunesektorens organisasjon får høringsuttalelsen til behandling på sitt møte torsdag til uka. Vi håper administrasjonen bruker tida godt og bidrar med kloke anbefalinger, og at politikerne vil gjøre ansvarlige valg. Lovverket må legge til rette for åpenhet og debatt, ikke svekke lokaldemokratiet.

Det er klart velgerne skal ha innsyn i beslutningsprosessene i folkevalgte organer. Like klart mener vi det framstår at et flertall ikke skal kunne kneble enkeltpolitikere fra å sette søkelys på forhold de mener det er grunn til å debattere åpent.