Vi håper Kommunebarometeret både kan bidra til å identifisere utfordringene, men også inspirere til å ta debatten og finne gode løsninger. Faksimile av Kommunal Rapport nr. 12
Vi håper Kommunebarometeret både kan bidra til å identifisere utfordringene, men også inspirere til å ta debatten og finne gode løsninger. Faksimile av Kommunal Rapport nr. 12
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Leder
Lederartikler gir uttrykk for Kommunal Rapports syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

Når vi ser hele bildet

Kommunal Rapport er opptatt av styring, økonomi og politikk innen alle kommunale sektorer. Det er gledelig at kvaliteten ser ut til å øke på flere områder – spesielt i barnevernet. 

Ifølge nøkkeltall i Kommunebarometeret fra Kommunal Rapport må færre barn enn før vente mer enn tre måneder på at saken deres blir behandlet ferdig. Bemanningen økte i fjor, inkludert antallet ansatte med fagutdanning. Og flere barn i barnevernet enn noen gang før, har fått en tiltaks- eller omsorgsplan. Faktisk har ingen andre sektorer så stor andel forbedringer som barnevernet, som vi skriver i denne spesialutgaven av ukeavisa, i kjølvannet av foreløpige Kostra-tall.

Det er imidlertid avgjørende at beslutningstakerne i den enkelte kommune vet hva som skjuler seg bak bedre totaltall og en god eller dårlig plassering. I noen kommuner er forholdene langt fra bra i barnevernet. Én ting er skandalene, som gjerne kommer fram i mediene, og som det bare må ryddes opp i så raskt og godt det lar seg gjøre. Like alvorlig kan det være for enkelte barn i de kommunene som ikke har den utviklingen vi ønsker. Tilsvarende kan man tenke seg på andre områder.

Alle sektorer under ett, var det like stor andel av nøkkeltallene som utviklet seg negativt i fjor som året før. Fortsatt er det nok å ta fatt i, og en rekke områder hvor vi kan forvente mer av mange kommuner. Her må lokalpolitikerne ta ansvar og ikke være selvtilfredse. Vi håper Kommunebarometeret både kan bidra til å identifisere utfordringene, men også inspirere til å ta debatten og finne gode løsninger.

Hva er det med Vest-Agder-kommunene på den ene siden av skalaen og Finnmark-kommunene helt på den andre siden? Det er viktig for alle kommunepolitikere å kunne forstå. Å måle egen kommune mot andre er veldig nyttig – for å kunne gjøre gode valg for sin kommune framover. På samme måte er det viktig å måle egen utvikling over tid, og forvente forbedringer.

Hvem vil ikke ha positiv utvikling for innbyggerne? Vi tror på målbevisst styring bygd på fakta over tid. Flere kommuner lykkes med det. Noen av dem ligger høyt oppe på Kommunebarometeret, andre har gjort betydelige byks oppover.

Derfor setter Kommunal Rapport også søkelys mot forholdene bak tabellplasseringene. Å se hele bildet er viktig for å forstå hvor innsatsen bør settes inn og hvor resultatene raskest kan forbedres.