– Nå er vannføringen  i Omnesfossen regulert på grunn av kraftproduksjon, så bademulighetene er blitt færre enn før, forteller Bengt Halvard Odden. Foto: Håkon Rusten, Telen
– Nå er vannføringen i Omnesfossen regulert på grunn av kraftproduksjon, så bademulighetene er blitt færre enn før, forteller Bengt Halvard Odden. Foto: Håkon Rusten, Telen
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Blir som et barn i vannet

Å skli på baken nedover fossestrykene er ett av sommerens høydepunkter for Hjartdal-ordfører Bengt Halvard Odden (Ap).

Sommerpraten

Hvem: Bengt Halvard Odden (38)

Hva: Ordfører for Ap i Hjartdal

Hvorfor: Blir som en guttunge om sommeren

Omnesfossen i den lille Telemark-kommunen Hjartdal danner en naturlig, 100 meter lang vannsklie der både ordføreren, andre hjartdøler og turister boltrer seg om sommeren.

– Det er vårt lokale lille badeeldorado, forteller Bengt Halvard Odden, som har lagt ut video på sin Facebook-side der han selv sklir nedover strykene.

– Dette er et gratis tilbud og krever lite utstyr. Du bruker det du har, men for de mest garvete er det olashorts som gjelder. Belastningen på shortsen er litt hard.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Svakt syn hindrer ikke Bengt Halvard Oddens ferd ned fossestrykene. – Jeg har en opplevelse av å fungere normalt med små, enkle hjelpemidler, sier han. Foto: Privat

– Du blir som barn igjen når badesesongen starter?

– Ja, kjære vene, å beholde barnet i seg og lekenheten er helt avgjørende. Vi jobber med så mye alvorlig og seriøst i kommunen til daglig.

– Hvordan kopler du ellers av, nå som det er sommer?

– Jeg trives veldig godt med en kaffekopp sammen med venner i boligfeltet der vi bor. Og så liker jeg godt å sykle, enten det er i terrenget eller på landeveien.

– I år har vi hatt litt ulik ferietid hjemme, så jeg og sønnen har vært med foreldrene mine på bobiltur til Kristiansand og Göteborg. Tre generasjoner på tur – det var fint.

Helt fri har en ordfører aldri, heller ikke Odden.

– Man må kaste seg rundt hvis det skjer noe av betydning. Jeg har åpnet en bygdedag, og jeg har engasjert meg i problemet med altfor lite parkeringsplasser til alle de som skal på Gaustatoppen. Toppen ligger i Tinn, men p-plassen i Hjartdal. Det er ok å stille opp, og heldigvis har det vært mest trivielle oppdrag.

– Du stresser ikke med å finne en partner for kommunen å slå seg sammen med?

– Nei, jeg stresser ikke med det nå i ferien, selv om Hjartdal aldri fant noen partner. Vi har vært innom flere alternativer, og alt har kollapset. Fylkesmannen har kalt oss inn på teppet i september, og vi ser for oss at han mener noe annet.

– Hva bruker du ellers sommeren til?

– Jeg er styremedlem i Notodden Bluesfestival og har vært frivillig der i 18–19 år, som artistvert. Onsdag til uka skal jeg til Gardermoen og hente The Waterboys og sørge for at de får oppleve det de vil mens de er på Notodden.

Festivalen har stor betydning for hele regionen, forteller Odden, som er stolt av at den fortsatt tar bluesmusikken på alvor. Festivalen har også begeistret Little Steven – Steve van Zandt ­– som har lånt navnet sitt til festivalens bluesseminar for ungdom og kommer også i år.

– Han skal være litt lærer og litt foredragsholder og blir en fargeklatt i byen.

– Har du et fint sommerminne du vil dele?

– En utrolig spennende opplevelse var da jeg som 19-åring sammen med to kamerater kjørte USA på kryss og tvers. Vi kjørte 1.800 norske mil på seks uker – fra Seattle til Mexico, til Las Vegas og New Orleans, opp til grensen til Canada og med avslutning i New York.

– Hva er beste sommermat for deg?

– Grillmat. Og jeg sverger til kjøtt, godt marinert. Trenger ikke mye dilldall til, bare en kald pils.

– Hva leser du om sommeren?

– Relativt lite. Jeg er nok Norges mest svaksynte ordfører, har bare 17 prosent syn etter en ulykke, så det er relativt krevende å lese. Jeg ser heller en god serie på Netflix, eller hører på musikk. I disse dager blir det mye blues, men ellers er det ingen som slår Pink Floyd.