Debatt

Innvandrere som ressurs i frivilligheten
Gjennom å delta i frivillig sektor, kan innvandrerne lære norsk og knytte kontakter. Det kan også bedre sjansene for jobb for dem som ikke har det.
Nettverk bidrar til å gi innvandrere uformelle muligheter inn i det lokale arbeids-markedet.
Innvandreres deltakelse i frivillige organisasjoner, inkludert idrettslag, er lavere enn for majoritetsbefolkningen. Frivillig sektor, som i en del tilfeller sliter med rekrutteringen, kan ha stor nytte av å inkludere innvandrere.
For innvandrerne selv kan det å delta i frivillig sektor være viktig for å lære norsk språk og knytte kontakter. Det kan videre, for dem som er uten jobb, utgjøre et skritt mot inkludering i det lokale arbeidslivet.
Det er imidlertid vesentlig at ikke frivillig sektor blir redusert til en hjelpearena der et norsk «majoritets-vi» skal lage aktiviteter for «dem», altså innvandrerne.
Kultursenteret SISA – der mennesker møtes
I Alta finner vi Kultursenteret SISA som er et eksempel på hvordan man kan jobbe for å inkludere innvandrere som både deltakere og ildsjeler i foreninger, aktiviteter og i mer avgrensende prosjekter.
SISA er en ideell organisasjon som ble etablert i 2007 av samfunnsentreprenør John-Tore Martinsen. Hovedmotivasjonen hans var å etablere et flerkulturelt møtested med fokus på koplinger mellom kulturelt mangfold, fattigdomsproblematikk og folkehelse.
Martinsen mener at det er en «samfunnsinvestering å jobbe godt og langsiktig med å tilpasse de flerkulturelle miljøene til det norske samfunnet, slik at de både finner en plass og samtidig kan være til nytte for lokalsamfunnet».
SISA sysselsetter i dag flere personer i til sammen 2,2 stillinger gjennom ulike prosjekter, og engasjerer i tillegg en rekke frivillige – både nordmenn og innvandrere.
I Alta har «alle» hørt om SISA. Mange forbinder nok SISA først og fremst med «innvandrerne» i kommunen. Det er delvis rett: SISA er et sted der innvandrerforeninger holder til, og det er et sted der ulike kulturelle grupper inviterer til fargerike fester der man danser, spiser og hygger seg.
Men, SISA jobber også med aktiviteter for personer med funksjonsnedsettelse, personer på samfunnsstraff, og personer som er eller har vært psykisk syke og som trenger et lavterskelmøtested.
SISA kjører ut mat som er gått ut på dato til folk som trenger det, tilbyr leksehjelp, og mye annet.
Innvandrere som ildsjeler
SISA ser på alle mennesker som en ressurs, og er opptatt av mat, kunst, kultur og felles aktiviteter som samlingspunkt for å etablere for gjensidig forståelse. Mange av dem som engasjerer seg som frivillige i SISA, har innvandrerbakgrunn.
Martinsen har observert at mange av disse ikke er så glad i tradisjonelt styrearbeid. I stedet engasjerer flyktningene seg i konkrete aktiviteter som å få til fisketurer, grillturer, fester, de engasjerer seg i kunstprosjekter, kokebokprosjekter og som velkomstambassadører for asylsøkere og andre nykommere. I SISA er det også innvandrere som er med på å kjøre ut mat til folk som trenger det.
Bro mellom fritid og jobb
Lokale nettverk er viktig for sysselsetting. Den nye studien fra NIBR om «Sysselsetting av innvandrere – regionale muligheter og barrierer for inkludering» (Søholt, Tronstad, & Vestby, 2015) viser i så måte at innvandrere som har norske venner og deltar i frivillige organisasjoner, har langt høyere sysselsetting enn innvandrere uten slike nettverk. Rapporten anbefaler derfor å se arbeidet med inkludering av innvandrere som et nytt felt i kommuner og regioners utviklingsarbeid.
For en del arbeidsgivere kan det oppleves som en risiko å ansette personer med utdanning fra utlandet. Personlige kontakter og nettverk kan bidra til at denne opplevde risikoen blir redusert.
Nettverkene bidrar til å gi innvandrere uformelle muligheter inn i det lokale arbeidsmarkedet. Omvendt fungerer arbeidsplasser som sosiale møteplasser med tråder til lokalsamfunnene og de frivillige organisasjonene.
Å åpne opp de lokale nettverkene og organisasjonene kan altså ha stor betydning for å redusere kostnadene ved at folk står utenfor lokalsamfunn og arbeidsliv.
NIBRs studie viser at frivilligheten spiller en svært viktig rolle, men at ordninger kun basert på ildsjeler og frivillighet er sårbare om ikke arbeidet forankres institusjonelt. Det er derfor viktig at det offentlige framover i større grad enn i dag spiller på lag med frivillige organisasjoner, næringsliv og med sosiale entreprenører som SISA. En slik satsing vil bidra til å styrke innvandreres deltakelse i frivillig arbeid, og utvide deres nettverk for på den måten også tilrettelegge for økt sysselsetting.