Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Håp om budsjettenighet på Stortinget

De borgerlige budsjettforhandlingene er i sluttfasen. Et avtaleutkast kan bli lagt fram under gruppemøtene senere i dag

Klokken 12.30 møttes regjeringspartiene og samarbeidspartiene til nye samtaler på Stortinget. Der legger Høyre og Frp fram et nytt tilbud til Venstre og KrF.

– Jeg håper at vi senere i dag har noe å presentere stortingsgruppa som sier at vi nærmer oss et statsbudsjett. Men hvor vidt vi får en avtale på plass i dag, er for tidlig å si, sa Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik på vei inn til møtet.

– Vi må kunne regne med å komme med en substansiell tilbakemelding til stortingsgruppa i dag, sa KrFs Hans Olav Syversen.

Mer enn to uker har gått siden Høyre, Frp, Venstre og KrF innledet samtalene. Forhandlingene har trukket så pass ut i tid at finansdebatten 26. november trolig må utsettes.

Grønn krangel

Regjeringens har ønsket å bruke mer av bistandsbudsjettet på hjemlige tiltak i forbindelse med økningen i antallet asylsøkere til Norge, noe samarbeidspartiene Venstre og KrF har motsatt seg.

Etter det NTB forstår er partene så å si enige på dette punktet. Det som nå volder størst besvær, er Venstres krav om et grønt skifte med økte drivstoffavgifter, ikke minst på diesel, samt skjerpet CO2-avgift, også på norsk sokkel.

Fremskrittspartiet har til nå vært avvisende til å øke prisen på bensin og diesel, men regjeringspartiene skal være villige til å gi andre grønne konsesjoner.

– Det er svært viktig for Venstre at vi får et statsbudsjett som bidrar til at klimautslippene går ned, og at det grønne skiftet vi har satt i gang i tidligere budsjettavtaler med regjeringen, forsterkes og stimuleres ytterligere, sier partiets finanspolitiske talsperson Terje Breivik.

Andre på rad

Den langsomme framdriften innebærer i praksis at finansdebatten – et av årets viktigste ordskifter i Stortinget – ikke vil bli avholdt som planlagt 26. november. Ifølge TV 2 er 2. desember blinket ut som ny dato. Det blir i så fall andre året på rad at finansdebatten må utsettes.

De fire finanspolitikerne som nå forhandler, har som mål å bli enige uten å bringe samtalene opp et nivå, til de parlamentariske lederne. Men partitoppene er uansett godt orientert om forhandlingene, slik de alltid er.

Statsminister Erna Solberg (H) sa til NTB tirsdag at de fire partilederne har snakket sammen i løpet av helgen for å gjøre handlingsrommet i forhandlingene større. Hun er ikke bekymret for framdriften i samtalene.

– Jeg opplever at vi har en god tone, sier Erna Solberg.

(©NTB)