Line Henriette Hjemdal (KrF) støtter forslaget om å gi KOFA gebyrmyndighet igjen. Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Line Henriette Hjemdal (KrF) støtter forslaget om å gi KOFA gebyrmyndighet igjen. Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixFoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Forslag om KOFA-gebyr får støtte

Det ligger an til flertall på Stortinget for å gi gebyrmyndigheten tilbake til Klagenemda for offentlige anskaffelser (KOFA). KrF støtter regjeringen.

Regjeringen la i forrige uke fram forslag om ny lov om offentlige anskaffelser. Noen av de viktigste endringene i lovforslaget er:

  • Nye regler som ivaretar miljø, menneskerettigheter og krav om bruk av lærlinger. Det heter blant annet i forslaget at statlige, fylkeskommunale og kommunale myndigheter og offentligrettslige organer skal stille krav om at leverandører er tilknyttet en lærlingordning, og at en eller flere lærlinger deltar i arbeidet med gjennomføringen av kontrakten. Både Arbeiderpartiet og Venstre er positive til dette forslaget.
  • Avgrensing i hvor mange ledd leverandørkjeden kan ha.
  • KOFA får igjen mulighet til å gi gebyr ved ulovlig direkte anskaffelser. Organet kan unnlate å ilegge overtredelsesgebyr i saker hvor det vil være åpenbart urimelig, og gebyret kan ikke settes høyere enn 15 prosent av anskaffelsens verdi.