Pressekonferanse med Svein Flåtten (H), Hans Olav Syversen (KrF), Terje Breivik (V) og Hans Andreas Limi (Frp) etter at regjeringspartiene og samarbeidspartiene etter de mandag kom til enighet om revidert nasjonalbudsjett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Pressekonferanse med Svein Flåtten (H), Hans Olav Syversen (KrF), Terje Breivik (V) og Hans Andreas Limi (Frp) etter at regjeringspartiene og samarbeidspartiene etter de mandag kom til enighet om revidert nasjonalbudsjett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixCornelius Poppe / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Jernbaneopprusting og kommunalt vedlikehold skal motvirke ledighet i sørvest

Den økende arbeidsledigheten på Sør- og Vestlandet fikk de fire samarbeidspartiene til å legge all uenighet til side og konsentrere innsatsen om en ledighetspakke.

Noe overraskende for mange ble Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF enige om en avtale om revidert nasjonalbudsjett allerede en time før fristen løp ut mandag ettermiddag.

Én etter én understreket de finanspolitiske talspersonene at de var sterkt enige om at den økende ledigheten måtte prioriteres, og at det derfor var lettere å komme til enighet denne gangen. Partene vil sette av ytterligere én milliard kroner til ledighetstiltak, på toppen av de fire milliarder kronene som allerede ble vedtatt i statsbudsjettet før jul.

Jernbane, veier og bygninger

Kommuner på Sør- og Vestlandet får 150 millioner kroner til vedlikehold på veier og kommunale bygg. I tillegg får jernbanen i regionen et vedlikeholdsløft på 20 millioner kroner.

– Det er ikke mulig å si noe om hvor mange arbeidsplasser det vil gi, men vi vet fra forrige runde at over 98 prosent av de bevilgede midlene gikk akkurat til det de skulle, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til NTB.

Avtalen legger også opp til 400 nye studieplasser, hvorav 200 legges til Sør- og Vestlandet. Den økende ungdomsledigheten møtes med et økt lærlingtilskudd, som skal tre i kraft fra 1. juli.

Kutter ikke oljepengebruk

Venstre lyktes ikke med sitt krav om å redusere oljepengebruken i årets reviderte nasjonalbudsjett. I forslaget til revidert budsjett var det plusset på 10 milliarder kroner, noe partiet mente var altfor mye. Men ikke en krone var kuttet da avtalen kom på bordet.

– Det har ikke stått på Venstre. Vi la på bordet en helt reell innsparings- og omprioriteringsliste for å få ned oljepengebruken. Jeg beklager at vi ikke klarte å bruke denne anledningen til å sende ut et viktig signal om at det er for lettvint å hele tiden ty til mer oljepengebruk, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

Ingen smertelige kutt

Omdisponeringene på nesten 400 millioner kroner ser ikke ut til å ha medført noen store eller særlig smertelige budsjettkutt. I stedet legges det opp til at forholdsvis små summer hentes fra en rekke poster.

Noen bevilgninger skyves på til neste år, andre var ubrukte midler som sto til overs. For eksempel 25 millioner kroner i underforbruk i allmennlegetjenester, eller at kostnadene ved utbygging av E6 over Kvænangsfjellet ble 40 millioner kroner lavere enn ventet. Finansdepartementets sekkepost «ymse» sto for en firedel av inndekningen.

Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten sa før forhandlingene var avsluttet at det aldri før hadde vært så vanskelig å finne inndekning.

– Vi har ikke brukt ostehøvel. Vi har pekt ut enkelte ting vi mente kunne reduseres, og så har vi selvfølgelig holdt oss unna kutt i alle ting som kan bidra til vekst og økt sysselsetting, sier Flåtten.

Ap: For svakt

Arbeiderpartiet mener tiltakspakken ikke holder mål.

– Til tross for økningene, ligger tiltakene mot ledigheten fremdeles to milliarder under Arbeiderpartiets tiltakspakke som vi la fram i vårt alternative budsjett i fjor høst, sier Tore Hagebakken, som representerer Ap i finanskomiteen på Stortinget.

Han viser til ferske ledighetstall fra Statistisk sentralbyrå mandag, som viser at ledigheten gikk opp med 3.000 fra desember til mars. Ledigheten er dermed på 4,7 prosent, ifølge de sesongjusterte tallene i arbeidskraftundersøkelsen.

(©NTB)