Det står om milliardverdier når kommunesektoren krangler med Skatteetaten om momskompensasjon. Medhold i kultursaker hjelper imidlertid ikke på den største striden - kompensasjon til boliger for folk med rus- og psykiatriproblemer. Ill.foto: Colourbox.com
Det står om milliardverdier når kommunesektoren krangler med Skatteetaten om momskompensasjon. Medhold i kultursaker hjelper imidlertid ikke på den største striden - kompensasjon til boliger for folk med rus- og psykiatriproblemer. Ill.foto: Colourbox.comIllustrasjonsfoto: Colourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Momsseier løser ikke russtrid

Når to kommuner nå får medhold i kravene om momsrefusjon kan andre kommuner med kulturbygg juble. Men avgjørelsen løser ikke en vel så stor momsstrid mellom kommunene og staten. 

Direktør for interessepolitikk i KS Helge Eide er glad for at Stavanger og Kristiansand nå har fått gjennomslag for sine krav om momsrefusjon knyttet til deler av aktiviteten i sine kulturhus. Seieren er verdt flere hundre millioner kroner.

– Kriteriene for hva som nå oppfattes som såkalt «ikke-økonomisk aktivitet», som er momskompensasjonsberettiget, er utvidet sammenliknet med tidligere tolkning – og mer i tråd med både Stavanger, Kristiansand og andre kommuner med kulturhus vil oppfatte som en rimelig og praksisnær fortolkning, kommenterer Eide via e-post til Kommunal Rapport.

Momssakene i Kristiansand og Stavanger er spesielle i den forstand at det er disse to kommunene hvor det faktisk har vært gjennomført kontroll knyttet til kompensasjon for merverdiavgift. Andre kommuner har liknende problemstilling, men der har de lokale skattekontorene avventet utfallet av sakene i Kristiansand og Stavanger, forklarer Ernst Larsen i kommunikasjonsavdelingen i Skattedirektoratet.

– Det er helt klart at avklaringen fra EU og Finansdepartementet vil få betydning for behandlingen av framtidige saker, sier Larsen. Dersom det blir flere kontroller vil Skatteetaten legge til grunn avklaringen som nå foreligger, legger han til.

Fortsatt strid om boligmoms

Kommunal Rapports ukeavis fortalte i juni om en annen stor momsstrid mellom kommunesektoren og Skatteetaten: Momskompensasjon for rus- og psykiatriboliger. Ifølge en gjennomgang revisjonsfirmaet Ernst & Young tidligere har gjort på oppdrag fra KS, strides kommunene og staten om kompensasjon på over 1,5 milliarder kroner knyttet til denne type boliger.

Skattedirektoratet bekrefter at kulturhusavgjørelsen ikke har noe å si for stridsspørsmålet om momsrefusjon for disse boligene.

– Det er en helt annen type med saker. Det eneste som er felles er at de også handler om merverdiavgift, sier Larsen.

Eide er enig i akkurat det.

– Som kjent dreier uenigheten om rus/psykiatri-boliger seg om Skattedirektoratet og Finansdepartementets tolkning om hva som er krav til fysisk tilpasning av boligene for at de skal være berettiget til momskompensasjon. Det gjenstår fortsatt å se fram til statsbudsjettet til høsten om de står på denne tolkningen. Ernst & Young vurderte at departementet har tolket loven strengere enn hva som var nødvendig ut fra forarbeidene til loven, kommenterer Eide.

– Skatteetaten krever utlevering av ganske følsomme taushetsbelagte opplysninger. Dette inneholder så følsomme opplysninger om enkeltpersoner at vi ikke kan utlevere det. De sier det skal forelegges anonymt, men siden adressen er kjent, vil det være mulig for folk å identifisere en del ting, sa økonomisjef i Klepp Stein Kittelsen til Kommunal Rapport tidligere i sommer.