Hedda Foss Five. Arkivfoto: Joakim S. Enger
Hedda Foss Five. Arkivfoto: Joakim S. Enger
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil granske sanduttak etter mulig milliontap

Skien kommune kan ha gått glipp av millioninntekter i sju år. Nå ønsker ordfører Hedda Foss Five (Ap) full gransking rundt salget av sand fra den lokale flyplassen.

– Det er på grunnlag av den informasjonen vi har fått den siste tiden at jeg ønsker å sette i gang denne undersøkelsen, sier Skien-ordføreren til NRK.

Det var fredag at NRK kunne fortelle at Telemark-kommunen Skien i sju år lot et privat firma hente ut sand verdt millioner av kroner fra den lokale flyplassen. Daværende næringssjef i kommunen satt i styret i betongfirmaet som fikk avtalen.

Skien kan ha gått glipp av millioninntekter i sju år som følge av avtalen. Foss Five understreker at dette skjedde før hennes tid som ordfører.

– Det er en del spørsmål vi ønsker å få svar på, men inntil fakta og dokumentasjon foreligger, velger jeg å være varsom med å peke ut eventuelle syndebukker, sier hun.

Den tidligere næringssjefen avviser overfor NRK at han har håndtert saken på vegne av Skien kommune.

– Jeg er ikke bekymret for at kontrollutvalget finner noe som vil være ubehagelig, sier den tidligere næringssjefen til NRK.

I 2006 inngikk Aaltvedt Betong en avtale med Skien lufthavn om å fjerne en ås som sperret for flysikten ved den lokale flyplassen i Skien. Det var maksimalt 70.000 kubikkmeter sand eller rundt 100.000 tonn som skulle fjernes.

Uttaket pågikk helt fram til 2015. I dag er det bare et stort krater tilbake der åsryggen lå. Skien kommune har registrert uttak av rundt 300.000 tonn sand.

Kartfirmaet TerraTec anslår, basert på flyfoto og geodata, at så mye som 800.000 tonn er fjernet fra området.

Daglig leder Egil Aaltvedt i Aaltvedt Betong svarer slik i en e-post til Kommunal Rapport:

“Aaltvedt Betong AS har hatt en avtale med Skien kommune om uttak av sand. All sand som er tatt ut er kjøpt og betalt. Aaltvedt Betong AS har ikke fått gratis sand. Vi har hatt kontroll på uttak uke for uke og har ingen ting å skjule overfor Skien lufthavn / Skien kommune som selger, og all vår informasjon er tilgjengelig for deres innsyn.”