Flyplasskommunen Nannestad er i en ganske god økonomisk situasjon når man tar utgangspunktet i betraktning, mener rådmannen. Foto: Magnus K. Bjørke
Flyplasskommunen Nannestad er i en ganske god økonomisk situasjon når man tar utgangspunktet i betraktning, mener rådmannen. Foto: Magnus K. Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Setter tæring etter næring

Rådmann Paul Glomsaker i Nannestad, som kommer best ut i Kommunebarometeret når det gjelder kostnader, betegner driften som stram og nøktern - med fornuftig pengebruk.

Kostnader i Kommunebarometeret

Kostnadene er beregnet ut fra netto utgifter i tjenesten i fjor, korrigert for utgiftsbehovet slik det framkommer i statsbudsjettet for 2017. Dermed skal Kommunebarometeret fange opp ulikheter som går på størrelse, sammensetning osv. – gitt at inntektssystemet perfekt korrigerer for forskjellene.

Den historiske kostnaden er justert for kommunal lønns- og prisvekst, slik at alle tall presenteres i faste 2016-kroner. Dermed er det lett å se om tjenesten blir dyrere eller rimeligere fra år til år.

I Skole-Norge gikk kostnaden marginalt ned i fjor. Dette er en trend som har vart i seks år. Kostnaden per 2016 (som ligger til grunn for 2017-barometeret) er over 8 prosent lavere per innbygger, enn i 2010.

Pleie og omsorg er den største sektoren. Etter et ganske kraftig fall i kostnadene i 2015 nasjonalt sett, har de økt marginalt i fjor, målt per innbygger. Sett over tid er kostnadene i pleie og omsorg veldig stabile, målt i faste 2016-priser.

Netto utgifter til barnehage er omtrent på samme nivå som i 2015, justert for lønns- og prisvekst. Utgiftene per innbygger ligger en del lavere enn i toppåret 2014 (som er gjengitt i 2015-barometeret).

Kostnadene i barnevernet fortsetter å vokse mer enn folkeveksten og endringene i demografien skulle tilsi. Utgiftene per innbygger har økt med nesten 15 prosent utover lønns- og prisvekst fra 2010 til 2015, en høy vekst.

Kommune-Norge bruker omtrent det samme som for ett år siden til administrasjon, målt per innbygger. Sett over tid har kostnaden gått betydelig ned – 15 prosent over fem år. De billigste har en administrasjon som koster bare 3.000 kroner per innbygger i året.

Kommunen har kuttet kostnader, men rådmannen ser ingen grunn til å hvile på laurbær: