Løkta barnehage i Sørfold. Arkivfoto: Ivan Tostrup
Løkta barnehage i Sørfold. Arkivfoto: Ivan Tostrup
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Utvalg går inn for gratis barnehage og behovsprøvd barnetrygd

Flertallet i utvalget som har sett på støtten til barnefamilier, går inn for å fjerne kontantstøtten, innføre gratis barnehage og behovsprøve barnetrygden.

Anbefalingene 

* Flertallet går inn for at barnetrygden behovsprøves slik at det kommer lavinntektsfamilier til gode. Trygden skal stige i takt med prisutviklingen. Et mindretall ønsker fortsatt barnetrygd til alle og at satsene økes, men vil skattlegge ytelsen.

* Mor og far får rett til 20 uker foreldrepermisjon hver, i tillegg til 9 ukers barselpermisjon til mor. Dette blir en individuell rettighet og ikke avhengig av at mor går ut i arbeid eller utdanning (aktivitetsplikt).

* Foreldre som ikke har opptjent rett til foreldrepenger (foreldrepermisjon), tilkjennes en løpende minsteytelse på to ganger grunnbeløpet. Engangsstønaden ved fødsel og adopsjon avvikles.

* Kontantstøtten avvikles.

* Barnehagen blir gratis for alle, og det skal være opptak hvert kvartal.

* Sterkt subsidiert eller gratis SFO vurderes innført på sikt. Innholdet i SFO-tilbudet utredes.

* Stønader til enslig mor eller far avvikles, inkludert stønad til barnetilsyn, utdanningsstønad og tilskudd til flytting.

* Ordningen med bidragsforskudd (som gis når den ene forelderen ikke betaler barnebidrag) opprettholdes. Utvalget anbefaler å utrede en oppjustering.

* Lånekassens stipender til studenter med barn avvikles.

* Barnetilleggene i trygdeytelsene beholdes, men bør standardiseres.

* Bostøtteordningen i Husbanken utredes, med tanke på at flere barnefamilier med lav inntekt skal få nytte av den.

* Skattefordeler for foreldre avvikles.

(Kilde: NOU 2017:6)

Kontantstøtten foreslås fjernet for å finansiere gratis barnehage til alle barn. Barnetrygden skal målrettes og satsen økes, samtidig som den skal gis til de familiene som trenger det mest, heter det blant annet i utvalgets utredning som ble lagt fram mandag.

LES OGSÅ: Horne om familieytelser: – Foreldre må ha valgfrihet

Flertallet vil heve satsene på barnetrygden – som ikke har vært hevet siden 1996 – og vil gjøre den avhengig av foreldrenes inntekt.

Et mindretall på tre foreslår å opprettholde barnetrygden som nå, men ønsker å forenkle og styrke moderasjonsordningen for foreldrebetaling i barnehager. Mindretallet ønsker også å skattlegge barnetrygden og bruke skatteinntektene pluss et tillegg til å øke satsene.

Gratis barnehager

Utvalget, som har vært ledet av professor Anne Lise Ellingsæter, har beregnet kostnadene ved å innføre gratis barnehage til 11,6 milliarder kroner årlig. Samtidig vil en målretting av barnetrygden bety en innsparing på 9 milliarder kroner, midler som da vil gå til å finansiere gratis barnehage.

Både Venstre, SV og halvparten av Høyres programkomité har tidligere foreslått å gjøre barnehager gratis.

En oversikt utvalget har utarbeidet, viser at det i 2015 ble overført til sammen rundt 90 milliarder kroner til barnefamilier. Av disse går 80 milliarder til barnetrygd, kontantstøtte, foreldrepenger, offentlig driftsstilskudd til barnehager og fradrag for pass og stell av barn, skriver  Aftenposten.

Halvparten av denne summen, 40 milliarder kroner, går til drift av barnehager. Siden det offentlige allerede betaler en stor andel av de totale utgiftene, blir merkostnadene ved å gjøre barnehager gratis også mindre.

Likedelt foreldrepermisjon

Utvalget ønsker å innføre en individuell rett til foreldrepenger og likedeling av foreldrepenger mellom foreldrene. Når det gjelder foreldrepermisjonen, skal tre uker før fødsel og seks uker etter fødsel reserveres mor. De resterende ukene bør ifølge utvalget fordeles med 20 uker på mor og 20 uker på far.

Samtidig foreslår utvalget at det skal innføres barnehageopptak hvert kvartal, og at skolefritidsordningen må utredes nærmere med tanke på å innføre gratis eller sterkt subsidiert skolefritidsordning på sikt.

(©NTB)