Barneombud Anne Lindboe. Foto: Barneombudet
Barneombud Anne Lindboe. Foto: Barneombudet
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Barneombudet: – Unge må involveres i tjenester som omhandler dem

Mange kommuner går glipp av den unike kunnskapen barn og unge har om lokalsamfunnet sitt, mener Barneombudet.

Åtte av ti kommuner ønsker mer kunnskap om hvordan de kan involvere unge i arbeidet, ifølge en undersøkelse gjort av ombudet.

– Det er synd at så mange kommuner går glipp av den unike kunnskapen barn og unge har om lokalsamfunnet sitt, sier barneombud Anne Lindboe.

Barneombudet engasjerer seg nå i opprettelsen av et kompetansesenter for medvirkning. Aktivitetshuset Tvibit i Tromsø har ledet et forprosjekt for et Nasjonalt kompetansesenter for ungdomsarbeid og medvirkning (NAKUM) som tirsdag presenteres på Stortinget.

– God innbyggerinvolvering gir bedre tjenester. Derfor må unge involveres i tjenester som handler om dem. Dette skjer i all for liten grad i dag, sier Lindboe.

Barneombudet håper politikere på Stortinget ser at et slikt kompetansesenter har potensial til å hjelpe kommuner med å løse store utfordringer.

Et viktig budskap er at det er store penger å spare hvis en klarer å få fram, og benytte seg av, stemmene til unge storforbrukere av kommunetjenester.

– God involvering av unge gir bedre tjenester og hindrer at det blir sløst bort penger som unge ikke vil ha. Det er spesielt viktig i en trang kommuneøkonomi, sier Lindboe.

(©NTB)