Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en barnehage i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en barnehage i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixAudun Braastad / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil innføre norskkrav for barnehageassistenter

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil innføre krav om norskkunnskaper for assistenter i barnehager. –Språkkravet er rimelig, mener bransjen.

Bakgrunnen for tiltaket er bekymring over at det er stor variasjon i barns språkferdigheter ved skolestart, ifølge  Vårt Land. Regjeringen foreslår at de som søker jobb som assistenter må oppfylle visse språkkrav. Det vurderes også krav om at de må bestå en muntlig og skriftlig norskprøve.

Både nestleder Hege Elisabeth Valås i Utdanningsforbundet og direktør Arild M. Olsen i Private Barnehagers Landsforbund er positive.

– Norskkravet er rimelig. Det er viktig for å styrke norskkunnskapene til barna og kommunikasjonen med foreldre. I kritiske situasjoner er det viktig at alle ansatte i barnehagen kan kommunisere tydelig med omverdenen, sier Olsen. Han opplyser at de har fått flere bekymringsmeldinger om ansatte som er dårlige i norsk.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var i overkant av 16 prosent av assistentene i barnehagene innvandrere i 2015 – eller om lag 9.500 menn og kvinner.

(©NTB)