Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Parlamentarisme utredes i mange kommuner

Flere større byer og kommuner har utredet parlamentarisme. Dersom de nyvalgte representantene i 1999 ønsker det, kan parlamentarisme innføres i år 2000.

Så langt er Oslo fortsatt den eneste byen i hele Europa som har parlamentarisme. Tønsberg og Drammen kommuner og Vestfold og Troms fylkeskommuner har utredet parlamentarisme, men styringsformen har ikke fått flertall.


Skal en kommune eller en fylkeskommune innføre parlamentarisme, må saken fremmes i denne perioden. Deretter må kommunestyret som velges neste høst gå inn for reformen med to tredels flertall. Blir det vedtatt, må reformen iverksettes i løpet av et år.


Asker, Narvik og Lillehammer kommuner og Akershus og Sør-Trøndelag fylkeskommuner er blant dem som vurderer en slik reformen, men ikke har tatt stilling til den.


Flertall for
Fylkestinget i Nordland har allerede behandlet parlamentarisme én gang. Da var det politisk flertall for reformen. Nå utredes den konkrete modellen. Den skal politikerne ta stilling til våren 1999.
I Rogaland var det flertall for parlamentarisme da fylkestinget behandlet dette i juni. Fylkesordfører Odd Arild Kvaløy er for. Han tror parlamentarisme vil klargjøre de politiske skillelinjene og øke interessen for politikk. Han får støtte av lederen i Rogaland KrF, Jan Birger Medhaug, som ønsker å gjøre reformen til en sentral del av valgkampen neste år. Det sittende fylkestinget har allerede startet en reform som redusere antallet representanter fra 71 til 57 i neste valgperiode.


Færre representanter
Stemningen blåser i retning av byparlamentarisme i Bergen. Både Høyre og Ap er for. Til sammen utgjør de et flertall.
Det kan også bli bedre plass i bystyresalen i Bergen etter neste valg. Etter loven kan bystyret halveres fra 85 til 43. Aps ordførerkandidat, gruppeleder Anne Grethe Strøm-Erichsen, opplyser til Bergens Tidende at hun personlig mener at bystyret bør reduseres til 67 representanter.
For tiden er styringsform og antall representanter tema for en komité bestående av gruppelederne. Komiteen har foreløpig ikke trukket noen endelige konklusjoner. Men det synes klart at alle partiene synes 43 er for få. I oktober må bystyret ta stilling til antallet representanter og styringsform.
I Trondheim har bystyret gått flere runder om parlamentarisme. Saken ble fremmet i vår, og forslaget fikk da to tredels flertall, 70 mot 14 stemmer. Det er dermed opp til det neste bystyret å foreta endelig votering i saken. Bystyret har tidligere tatt stilling til spørsmålet, men da fikk man ikke det nødvendige flertall.
I Tromsø ble saken ble fremmet 26. august, og det ble flertall for parlamentarisme. Bystyret vedtok samtidig å redusere antallet representanter med 16, fra dagens 69.

Skrevet av: Av Siri Baastad