Espen Leirset (f.v.) og Gjermund Haga og ved Høgskolen i Nord-Trøndelag vil skolere norske lokalpolitikere, med formål å gi dem muligheten til å ta makta tilbake. Foto: Marius Langfjord
Espen Leirset (f.v.) og Gjermund Haga og ved Høgskolen i Nord-Trøndelag vil skolere norske lokalpolitikere, med formål å gi dem muligheten til å ta makta tilbake. Foto: Marius Langfjord
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Skal få lokalpolitikere på skolebenken

Statsviterne Gjermund Haga og Espen Leirset lanserer et nytt studium ved Høgskolen i Nord-Trøndelag i politisk makt – for lokalpolitikere.

– Vi ønsker å tilby et lite kurs for lokalt folkevalgte som ønsker å bli bedre skodd til å fylle rollen, forklarer Haga.

Førstelektoren har fem år som rådmann og fire år i kommunestyret i Verdal på baken. Nå vil han, sammen med høyskolelektor Espen Leirset, skolere norske lokalpolitikere, med formål å gi dem muligheten til å ta makta tilbake. Han sier mange lokalpolitikere oppfatter vervet som lite meningsfullt, og mange slutter etter bare én periode.

Studietilbudet gir 7,5 studiepoeng, og det er lagt opp til to samlinger i Stjørdal. På samlingene skal opp mot 40 deltakere gjennom seks temaer:

  • Begreper i lokalpolitikken

  • Kommunens plass i det politiske systemet

  • Forholdet mellom politikk og administrasjon

  • Kommunal organisering

  • Lokalpolitikerens rolle

  • Kommuneloven

Bakgrunnen for det nye studietilbudet er en spørreundersøkelse de to statsviterne utførte blant lokalpolitikere i Nord-Trøndelag i fjor, og som viste at mange mener de har for lite innsikt i hvordan kommunen fungerer.

Haga håper kurset bidrar til at vervet som lokalpolitiker blir mer interessant, noe som er særlig viktig nå som kommunene skal gjennom tidenes reform. Kommunereformen vil stille enda sterkere krav til politikerne, mener han.

Kurset koster 10.500 kroner.

Haga forteller at han allerede har fått respons fra flere interesserte. Han ser for seg at partiene velger å bruke partikassen til å sende en deltaker på kurs, som senere overfører sine nyervervete kunnskaper til partigruppa.

Ved Høgskolen i Telemark finnes det et liknende, bredere studietilbud. «Politikerskolen» er et nett- og samlingsbasert studieemne i praktisk politikk som blir tilbudt annethvert år. Studiet går over to semestre (høst og vår) og gir 10 studiepoeng ved utført eksamen. Det er lagt opp til to samlinger i året.