Staten må plassere regionale statlige arbeidsplasser i Arendal, slår forhandlingsutvalget om en ny Agder-region fast. Ill.foto: Colourbox.com
Staten må plassere regionale statlige arbeidsplasser i Arendal, slår forhandlingsutvalget om en ny Agder-region fast. Ill.foto: Colourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Splittet utvalg om nytt Agder

Politikerne skal sitte i Kristiansand, mens statens representanter bør være i Arendal. Det er konklusjonen i forhandlingsutvalget for en Agder-region. Ap-representanter har tatt dissens i utvalget.

Utvalget ble mandag enige om å etablere en ny region fra 1. januar 2020. 

“Flertallet anbefaler at Arendal bygges opp som hovedsete for regional stat, med fylkesmannsembetet og så mange statlige etater og tiltak som mulig i Arendal og Aust-Agder. Videre anbefaler flertallet at det regionale folkevalgte nivået, dagens fylkeskommune, legges til Kristiansand”, heter det i pressmeldingen fra utvalget.

Stortinget har bestilt rundt ti nye regioner, men har også gitt klart signal om at det kan bli aktuelt å overstyre de regionale vedtakene som fattes.

Fylkestingene skal få saken til behandling i desember. Fram til det skal utredningen fra forhandlingsutvalget på høring. I Aust-Agder skal det denne gang være innbyggerundersøkelse. Sist fylkene prøvde å slå seg sammen ble forsøket stoppet av folkeavstemning. Den prosessen dropper politikerne denne gangen.

Innstillingen er ikke enstemmig. Ap-politikerne Tellef Inge Mørland og Randi Øverland går mot en sammenslåing. De har hver sin merknad. Øverland kritiserer flertallet for å ha uklare forslag. Mørland mener forslaget ikke ivaretar Aust-Agder godt nok.

Seks av de ni punktene i avtalen handler om forventninger til staten og statens rolle i regionen. De tre andre punktene er:

  • Det etableres en ny region Agder fra 1.1.2020
  • Det regionale folkevalgte nivået legges til Kristiansand
  • Regionen forplikter seg til prioriteringer som bidrar til å gjøre denne todelte modellen sterk og fremtidsrettet