– Nå må det bli slutt på naiviteten som har preget landet vårt altfor lenge. Frp i regjering foreslo tiggeforbud i 2015. Da sa Senterpartiet nei, og sikret dermed flertall for naiviteten, skriver Sylvi Listhaug (Frp) på Facebook. Foto: Frp/ Ilja C. Hendel
– Nå må det bli slutt på naiviteten som har preget landet vårt altfor lenge. Frp i regjering foreslo tiggeforbud i 2015. Da sa Senterpartiet nei, og sikret dermed flertall for naiviteten, skriver Sylvi Listhaug (Frp) på Facebook. Foto: Frp/ Ilja C. HendelFrp/ Ilja C. Hendel
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Flere tar til orde for tiggeforbud

Debatten om et forbud mot tigging har blusset opp igjen for fullt etter at NRK-dokumentaren «Lykkelandet» viste at kriminelle nettverk styrer mye av tiggingen.

Både på regjeringsnivå og i norske kommuner tas det til orde for å forby tigging i kjølvannet av NRKs dokumentar «Lykkelandet», hvor det kommer fram at et tiggernettverk i Bergen har tjent millioner på organisert tigging, gateprostitusjon, vinningskriminalitet og salg av narkotika.

NRKs dokumentar viser hvordan rundt 140 rumenere styrer markedet for prostitusjon og tigging i Bergen.

Solberg og Listhaug reagerer sterkt

– Jeg reagerer sterkt på dette. Samtidig er ikke dette noe nytt, og problemene påpekte vi også før valget i 2013, sier statsminister Erna Solberg til  NRK.

Hun slår fast at Høyre fortsatt ønsker et forbud mot tigging.

– Hvis det er vilje i Stortinget nå, har regjeringen et forslag vi kan komme med raskt.

Sylvi Listhaug (Frp) som nylig har fått barn, og som er i permisjon fra jobben som integrerings- og innvandringsminister, kaster seg også inn i debatten og går til angrep på Senterpartiet.

– Nå må det bli slutt på naiviteten som har preget landet vårt altfor lenge. Frp i regjering foreslo tiggeforbud i 2015. Da sa Senterpartiet nei, og sikret dermed flertall for naiviteten. Nå håper jeg de innser realitetene, og er med på å forby tigging en gang for alle, skriver hun på  Facebook.

Begge møter motstand fra SVs Karin Andersen, som ikke vil snu og gå inn for tiggeforbud.

– Alt som vises i dokumentaren, er allerede ulovlig. Vi trenger ikke et tiggeforbud for å bekjempe det. Regjeringen vil nok en gang heller gjøre fattigdom mindre synlig. De burde bekjempe de kriminelle, ikke de fattige.

Kommuner vil ha forbud

Dokumentaren har vakt oppsikt i flere norske kommuner.

– NRK-dokumentaren var dråpen i begeret. Vi har en del rumenske tiggere i Os, som blir transportert hit i grupper. Mange av dem har vært svært pågående, spesielt mot barn og eldre. Slik vil vi ikke ha det, sier ordfører Marie Bruarås (H) i Os kommune, som vil ha tiggeforbud.

Kommende mandag skal også bystyret i Stavanger vurdere tiggeforbud på nytt. Det er Frps gruppeleder i Stavanger, Christian Wedler, som har fremmet forslaget, skriver  Stavanger Aftenblad.

Sjikane og vold mot tiggere

Politiet opplyser at tiggere i Bergen har blitt utsatt for vold og sjikane etter at NRK tirsdag sendte “Lykkelandet”.

– Opplysningene vi er blitt gjort kjent med, går ut på at det har vært flere tilfeller av folk som er blitt sjikanert. Og i ett tilfelle: at en person er blitt slått og sparket, sier visepolitimester Olav Valland i Bergen til  Bergens Tidende.

Valland ber om at vold og sjikane mot tiggere opphører umiddelbart.

– Dette er helt uakseptabel atferd, uavhengig av om dem som er utsatt for dette tilhører et organisert tiggermiljø eller ikke, sier han.

Ifølge Robin Hood-huset i Bergen, som hjelper vanskeligstilte, har flere tiggere nå reist hjem.

– I dag har minst elleve personer kjøpt flybilletter hjem til Romania med praktisk hjelp fra ansatte ved Robin Hood-huset. De sier de synes det er utrygt og ubehagelig å være i Bergen nå, sier daglig leder ved Robin Hood-huset, Marcos Amano.

(©NTB)