Grafikken viser netto driftsresultat i prosent (blå søyler, venstre akse) og disposisjonsfondet i prosent av brutto driftsinntekter (rød linje, høyre akse). 2015-tallene er foreløpige. Kilder: SSB, Lebesby kommune
Grafikken viser netto driftsresultat i prosent (blå søyler, venstre akse) og disposisjonsfondet i prosent av brutto driftsinntekter (rød linje, høyre akse). 2015-tallene er foreløpige. Kilder: SSB, Lebesby kommune
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Gjelda skyter i været i nord

Premieavvik og bruk av bundne fond gir svake tall i regnskapet i Lebesby. Omsorgssenter, nytt rådhus og havneutbygging gjør at gjelda øker med 30 prosent.

Ifølge det ureviderte regnskapet endte kommunen i minus i fjor, med et netto driftsresultat på minus 1,4 millioner kroner. Det er det dårligste resultatet på fire år - og en voldsom forverring fra 2014, da kommunen fikk en pluss på knapt 9 millioner. Noe av forklaringen er ren regnskapsteknikk.

Lebesby er en liten kommune med bare 180 millioner kroner i omsetning. Faktisk falt brutto inntekter med hele 3,7 prosent i fjor. Lavere rammetilskudd er en vesentlig forklaring. Skatteinntektene ser i regnskapet ut til å ha økt med 20 prosent, men økonomisjef Synnøve Eriksen forklarer at det skyldes en feilføring på andre poster i 2014 som ga kunstig lave skatteinntekter det året.

Utgiftene økte med 1,4 prosent - og en av kostnadene var økte pensjonsutgifter som følge av regnskapsreglene. Lebesby måtte utgiftsføre en del av tidligere oppsamlet premieavvik, og det er en viktig forklaring på et dårlig netto driftsresultat.

Korrigert for premieavviket viser det ureviderte regnskapet et lite overskudd, ifølge Kommunal Rapports korreksjoner.

Lebesby kan bli slått sammen med Gamvik i forbindelse med kommunereformen, og selv om fjoråret hadde dårlig driftsresultat har kommunen fortsatt et stort disposisjonsfond. Det utgjør nær 10 prosent av ett års inntekter. 

Samtidig skyter gjelda voldsomt i været. Investeringene var svært høye i fjor, med et finansieringsbehov som tilsvarer 30 prosent av inntektene. Det er langt over normalen i Kommune-Norge, og Lebesbys langsiktige gjeld utenom pensjon økte også med nesten 30 prosent i fjor. Ifølge de ureviderte tallene har kommunen nå større gjeld enn løpende inntekter. 

Omsorgssenter og -boliger, nytt rådhus og havneutbygging er de største prosjektene som ligger i de voldsomme investeringene i kommunen.