Nesten 1.400 skoler er nedlagt siden 1986. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Nesten 1.400 skoler er nedlagt siden 1986. Foto: Berit Roald / NTB scanpixBerit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

1.390 skoler nedlagt på 31 år - halvparten er erstattet med nye

Kommunene har lagt ned 1.390 grunnskoler siden 1986, viser en ny opptelling. Tempoet i nedleggelsene har økt de siste årene.

Siden 1986 er 1.391 skoler og grunnskoletilbud nedlagt og 772 nye grunnskoler startet. Det viser en gjennomgang VG har gjort. Det betyr at det årlig har blitt lagt ned knapt 45 skoler landet over. Som Nationen fortalte da de nyeste GSI-tallene ble publisert før jul i fjor, har nesten 300 skoler forsvunnet bare de siste seks årene. Tempoet i skolenedleggelsene har dermed vært større siden 2010 enn i de foregående 25 årene.

Samlet sett er det drøyt 600 færre skoler i Norge nå enn for 30 år siden. Mange kommuner velger å bygge ut større og sentrale skoler.

Siden skoleåret 2006–2007 har det blitt 7.500 færre grunnskoleelever i Nord-Norge. I løpet av samme periode ble det 19.800 flere bak pultene i Oslo og Akershus.

– Demografiske endringer har fått, og vil fortsette å få, store konsekvenser for skolestrukturen i Norge, sier forsker Karl Jan Solstad ved Nordlandsforskning, som har skrevet flere rapporter om temaet.

Inntektssystemet fungerer slik at det er fylkeskommunen som må ta utgiftene til skoleskyss, om kommuner legger ned skoler slik at elevene får lang skolevei. Likevel er det ifølge Statistisk sentralbyrå færre elever som har rett til skoleskyss i dag, enn i 2011 - selv om det har blitt færre skoler i samme periode. Knapt 138.000 elever har krav på skoleskyss.

Senterpartiveteran Per Olaf Lundteigen ser skolenedleggelsene som en stille skolereform, uten noen form for sentral forankring eller vedtak, der hans eget parti ikke gjorde nok for å forhindre utviklingen. Når han plasserer politisk ansvar, legger han mesteparten på rødgrønne skuldre.

– Ap har i større grad enn Høyre hatt regjeringsansvaret lengst i denne perioden vi her snakker om. Men heller ikke Senterpartiet kan fritas for ansvar. Vi maktet ikke i regjeringsposisjon å reise noen sterk offentlig kritikk mot dette, sier han.

Han får støtte for utsagnet fra nåværende partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Lundteigen anslår, uten å ville være kategorisk, at på barnetrinnet kan man tåle å gå ned til rundt 15 elever og likevel opprettholde en skole der alternativet er en reisetid på over en halvtime.