Trine Skei Grande. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Trine Skei Grande. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Grande langer ut mot Høyre-skolen

Når Trine Skei Grande fredag åpner Venstres landsmøte, går hun til frontalangrep på Høyres skolepolitikk.

Venstre-lederen lar seg tydeligvis ikke imponere av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens (H) forslag til endringer i den norske skolen, skriver Dagsavisen. Flere forslag er gammeldagse, mangler faktagrunnlag og har for lite tiltro til landets pedagoger, er Grandes dom. Statsråden kan blant annet se bort fra støtte til obligatorisk eksamen i norsk, engelsk og matematikk for tiendeklassinger.

– Det er en klokkertro på at dersom du bare har eksamen i alle fag, blir du så mye bedre i fagene. Hva er faktagrunnlaget for at det? Jeg skjønner ikke hvilke problem forslaget er ment å løse, sier Grande. Hun tror endringen vil koste mye, uten å gi bedre resultat.

Hun mener hovedproblemet med Høyres tilnærming er at det fokuseres på ferdigheter fremfor kunnskap, dannelse og mestring.

– Det er et stort press på å kunne lese, skrive og regne. Skolen skal bygge hele mennesker, ikke bare gi et sett ferdigheter, sier hun.

Den tidligere læreren er også skeptisk til at lærerutdanningen endres, slik at undervisningsfag styrkes til fordel for pedagogikk. Hun mener det er en ensretting som svekker lærerens kompetanse til å se hele elever.

(©NTB)