Kjersti Toppe (Sp). Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kjersti Toppe (Sp). Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpixVidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen må utrede nynorskrett for ungdomsskoleelever

Stortinget ber regjeringen utrede om retten til opplæring på eget språk skal utvides til også å gjelde elever i ungdomsskolen.

I dag gjelder denne retten bare elever i barneskolen. Noregs Mållag mener stortingsvedtaket tirsdag er viktig og kan hindre frafall fra nynorsken i skolen.

– I dag er det mange elever som har hatt nynorsk på barneskolen, som bare får tilbud om bokmålsopplæring når de begynner på ungdomsskolen. Erfaringene fra blant annet Odda viser at språkdelt ungdomsskole hindrer frafall fra nynorsken, sier Magne Aasbrenn, leder i Noregs Mållag.

Dersom flere enn ti elever på et av årstrinnene 1-7 i en kommune ønsker opplæring på et annet skriftmål enn kommunen har vedtatt, har de rett til å høre til en egen elevgruppe, heter det i opplæringsloven. I stortingsvedtaket, som ble fremmet av en gruppe representanter fra Vestlandet, blir regjeringen bedt om å utrede en endring av loven slik at også elever på ungdomsskolen blir omfattet av denne paragrafen.

– Dette er en seier for nynorsken. Stortinget har med dette sett at nynorsken er truet og er bekymret for at for mange elever ikke får tilbud om nynorsk på ungdomsskolen, sier Kjersti Toppe (Sp).

Noregs Mållag opplyser at det i dag er mellom 40 og 50 kommuner med ungdomsskoler der det kan være aktuelt å språkdele elevene.

(©NTB)