Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Tre av fire vil forby nikab i skolen

75 prosent av nordmenn vil forby det ansiktsdekkende hodeplagget nikab i skolen og høyere utdanning, viser en undersøkelse.

14 prosent sier det burde være tillatt, og 11 prosent sier de ikke har noen mening, viser undersøkelsen som er gjennomført av Ipsos for Dagbladet.

– Det er en tydelig bølge over hele Europa, der nikab og synlige muslimske plagg ikke er ønsket. Det er bare å se på retorikken til Listhaug, om at i Norge «spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt», sier Njål Høstmælingen, menneskerettighetsekspert ved International Law and Policy Institute.

Religionshistoriker Kari Vogt ved Universitetet i Oslo mener et forbud mot nikab er problematisk og trolig ikke veien å gå.

– Vi må heller bli mer fleksible og åpne for en debatt for å unngå at hodeplagget blir så polarisert, sier hun til avisen.

Samtidig viser hun til at Egypt, Tyrkia og en rekke land i Sør-Øst-Asia har forbud mot nikab i undervisningssituasjoner.

Frp ønsker et forbud, og i august gikk et selvoppnevnt integreringsutvalg for Ap, Venstre, SV, KrF og Senterpartiet ut og sa at de støttet et forbud i skolen. I november sa et flertall i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget også ja til nasjonale regler mot heldekkende ansiktsplagg på norske skoler. Et forbud vil trolig være på plass i løpet av 2017.

(©NTB)