Krisestøtteenheten vil på forespørsel kunne bistå vannverk med å analysere krevende situasjoner, ifølge foreningen Norsk Vann. Ill.foto fra Hunderfossen: Colourbox.com
Krisestøtteenheten vil på forespørsel kunne bistå vannverk med å analysere krevende situasjoner, ifølge foreningen Norsk Vann. Ill.foto fra Hunderfossen: Colourbox.comIll.foto: Colourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vannverkene får krisestøtte

Et resultat av budsjettforliket er at det nå skal komme en krisestøtteenhet for norske vannverk. Organisasjonen Norsk Vann jubler.

Ifølge en pressemelding fra Norsk Vann vil en avsetning på 3 millioner kroner i budsjettavtalen mellom KrF, Venstre, Høyre og Frp bety at det blir opprettet en krisestøtteenhet i regi av Nasjonalt folkehelseinstitutt.

- Norsk Vann har lenge argumentert for behovet for en norsk krisestøtteenhet for vannverk, som man har gode erfaringer med i Sverige. Dagens budsjettavtale er flotte nyheter både for vannbransjen og for innbyggerne, sier direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann i meldingen.

Enheten skal blant annet bestå av fagfolk fra vannbransjen som er trent for oppgaven.

- Nettverkets faglige støtte vil gi en sikrere og raskere håndtering av krisen og gi økt helsemessig sikkerhet for befolkningen, mener Hofshagen.

I budsjettavtalen er pengene disponert til “folkehelsetiltak drikkevann”.

I juni mente også helse- og omsorgskomiteen i Stortinget at det var behov for en krisestøtteenhet.

“Komiteen er bekymret over at et for stort antall norske kommuner hverken har gjennomført ROS-analyser og/eller ikke har godkjente beredskapsplaner, og i tillegg menerkomiteen det er svært viktig å få på plass en norsk krisestøtteenhet for vannverk som opplever vannrelaterte sykdomsutbrudd eller andre kriser knyttet til vannforsyningen”, het det i innstillingen til Stortinget.