KrF-leder Knut Arild Hareide sier han har et klart råd til stortingsgruppen om hvordan partiet skal stille seg til budsjettkrisen, men hans munn er lukket til etter møtet med stortingsgruppen onsdag formiddag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KrF-leder Knut Arild Hareide sier han har et klart råd til stortingsgruppen om hvordan partiet skal stille seg til budsjettkrisen, men hans munn er lukket til etter møtet med stortingsgruppen onsdag formiddag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixHeiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Klart råd fra Hareide før skjebnemøte i KrF

Verken brudd eller videre forhandlinger med regjeringen alene. Det kan bli utfallet av onsdagens gruppemøte i KrF. Partileder Knut Arild Hareide har rådet klart.

– Jeg har et råd klart som jeg vil gi stortingsgruppen min i dag, sa Hareide da han banet seg vei gjennom pressekorpset på vei inn til møtet som kan bidra til å besegle regjeringen Solbergs skjebne.

Hva rådet var, ville han ikke si.

– Jeg vil ta en runde med stortingsgruppa og vil ikke gi noe budskap før vi er ferdige, sa han.

Tredje vei

Gruppemøtet i KrF er ventet å være ferdig tidligst klokken 12.30. Landsstyret vil bli koblet inn på telefon etter hvert, som rådgivende organ.

Uansett utfall, er det få som tror siste ord er sagt i den lange føljetongen om neste års statsbudsjett. Skulle KrF velge å fortsette forhandlingene med regjeringen alene, er en budsjettenighet med Høyre og Frp overveiende sannsynlig. Men selv dersom KrF skulle bryte forhandlingene, er det en åpning for at samtalene kan bli gjenopptatt og regjeringen sikret støtte til budsjettet sitt under finansdebatten på mandag.

Kilder NTB har snakket med, åpner også for et tredje og mindre bombastisk utfall av dagens KrF-møte, der partiet verken bryter klart eller sier seg villig til å forhandle videre alene. I et slikt scenario vil KrF trolig oppfordre regjeringen og Venstre til å gjenoppta samtalene med alle fire rundt bordet. Flere i KrF har merket seg at Venstre tirsdag åpnet for dette.

Ingenting uprøvd

– Jeg vil i hvert fall si at ikke noe må være uprøvd, svarer KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen på spørsmålet om det fortsatt bør gjøres forsøk på å finne en løsning som alle de fire samarbeidspartiene kan samles om.

– Vi har som utgangspunkt at vi ønsker en løsning med fire partier, men etter at Venstre valgte å bryte oppsto en situasjon som vi har behov for en grundig gjennomgang av, er alt KrF-leder Hareide ville si om saken.

På vei inn var partiets nestleder Dagrun Eriksen også ordknapp om hva som kan bli utfallet av møtet.

– Vi skal ha en god diskusjon og belyse dette fra alle kanter, sa Eriksen, som også var sentral i partiet da Kjell Magne Bondevik stilte kabinettsspørsmål og senere gikk av som statsminister i sentrumsregjeringen i mars 2000.

– Så jeg har vært i harde tider før.

(©NTB)