– Jeg har fem dager på meg til å gi landet et budsjett. Jeg forsøker å finne løsninger, fortalte en tydelig sliten og presset Erna Solberg under en hasteinnkalt pressekonferanse onsdag ettermiddag. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
– Jeg har fem dager på meg til å gi landet et budsjett. Jeg forsøker å finne løsninger, fortalte en tydelig sliten og presset Erna Solberg under en hasteinnkalt pressekonferanse onsdag ettermiddag. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Solberg kjemper mot klokka

– Det ser svært krevende ut å få til en avtale om statsbudsjettet, erkjenner statsminister Erna Solberg (H).

En tydelig pessimisme spredte seg onsdag i regjeringskorridorene. Solberg kjemper nå for regjeringens liv etter at samarbeidspartiene har brutt forhandlingene.

Onsdag kalte hun Venstre og KrF inn til nok et krisemøte.

– Vi har diskutert den situasjonen vi står i uten en avtale om budsjett, og vi har snakket om hvordan dette skal håndteres videre, sier Solberg til NTB.

Men ifølge KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande kom det ikke noe ut av møtet.

– Det har ikke skjedd noe på tilbudsfronten, kommenterte Grande til NRK.

Dyp krise

– Jeg har fem dager på meg til å gi landet et budsjett. Jeg forsøker å finne løsninger, fortalte en tydelig sliten og presset Solberg under en hasteinnkalt pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Solberg må finne flertall for budsjettet innen mandag, når budsjettet skal vedtas på Stortinget. Får hun ikke samarbeidspartiene med seg, kan en regjeringskrise bli en realitet.

Men både Venstre og KrF krever at regjeringen enten åpner den omstridte bilpakka, som regjeringspartiene til nå har nektet plent å røre, eller legger nye klimatiltak på bordet dersom de skal sette seg til forhandlingsbordet igjen.

– Det må komme noe substansielt nytt på bordet dersom vi skal være med på nye forhandlinger om budsjettet, sier Grande.

Ifølge Solberg vil regjeringen legge flere tiltak som gir tydelig utslippskutt på forhandlingsbordet, for å forsøke å vinne KrF og Venstres støtte. Men det er uklart hva regjeringen kan ha i bakhånd som de ennå ikke har lagt på bordet.

Bilpakke ligger fast

Én ting som kan få budsjettkabalen til å gå opp, er om regjeringen likevel går med på å reforhandle bilpakka.

– Det vil i hvert fall gjøre prosessen lettere, sier Grande.

Bilpakka innebærer at bilistene må betale høyere avgifter på drivstoff. Til gjengjeld får de andre lettelser, noe som i sum ikke bidrar til et grønt skifte, mener både Venstre og KrF.

Men Fremskrittspartiet nekter å rikke seg på det området.

– Vi har hele tiden sagt at den såkalte bilpakken ligger der slik den er. Det er ingenting som har endret det, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

Angrer ikke ultimatum

Budsjettforhandlinger startet 2. november, og alle frister har blitt brutt forløpende.

Begge samarbeidspartiene legger skylden for forhandlingsbruddet på regjeringens ultimatum om bilpakka. Hareide refser regjeringens håndtering.

– Hadde jeg sittet i regjering, hadde jeg aldri oppført meg på den måten. En mindretallsregjering kan rett og slett ikke stille et slikt ultimatum, sier Hareide til NTB.

Men Solberg vil ikke gå med på at ultimatumet var uklokt.

– Det var politiske realiteter som lå til grunn for det, sier statsministeren.

Dersom de fire partiene ikke kommer til enighet innen mandag, har Solberg valget mellom å stille kabinettsspørsmål på budsjettet, og med det risikere å måtte gå av, eller be om å få fortsette å styre på en tidsbegrenset fullmakt fra Stortinget, i håp om å klare å få til et flertall etter jul.

Det vil i tilfelle være første gang på tretti år at en slik styringsfullmakt blir tatt i bruk.

(©NTB)