Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Tok vare på flyktningene

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger er nominert til Årets kommuneprofil fordi han tok et nasjonalt ansvar og taklet flyktningkrisen i en liten kommune.

Årets kommuneprofil 2016

Årets kommuneprofil 2016 har tre kategorier: Ordfører, rådmann og andre ledere (politiske og administrative).

Leserne har foreslått kandidater. En jury har valgt ut to finalister i hver kategori.

Denne uka presenterer vi de to ordfører-finalistene, neste uke lederne og i siste ukeavis før jul rådmennene.

Kriteriene: Ordførerprisen skal gå til en ordfører i en kommune eller en fylkeskommune som har utmerket seg i løpet av dette året. Han eller hun må ha vist politisk lederskap utenom det vanlige; startet en viktig debatt, taklet en vanskelig situasjon godt, drevet fram en viktig politisk beslutning, utviklet lokalsamfunnet, styrket kommunens omdømme. 

–––—

For å stemme på Rune Rafaelsen må du sende kodeordet ordfører 1  i en sms til 2377. Prisen for å stemme er 3 kroner for hver stemme.

–––-

– Dette er veldig hyggelig, men jeg vil dele det med befolkningen og det forrige regimet som tok ansvar da Norge var i en krisesituasjon, sier ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen (Ap).

Rafaelsens sterke engasjement for flyktninger har gjort ham godt synlig i mediebildet det siste året.

– På det meste var det over 300 mennesker her. Alt var rolig og verdig, det var ikke noe bråk, forklarer Rafaelsen fra Fjellhallen i grensebyen Kirkenes.

Mennesker på flukt, køyesenger, presenninger og medisinsk personell er byttet ut med volleyballnett, trenere og ungdommer som igjen utfolder seg i bekymringsløs ballek.

Det er ett år siden kommunen tok imot til sammen 3.500 flyktninger i Fjellhallen i forbindelse med flyktningstrømmen over den norsk-russiske grensa på Storskog. Her oppholdt flyktningene seg i ett døgn hver, før de ble sendt videre til ordinære mottak i andre kommuner.

Sterke bilder

Rafaelsen er nominert til Årets kommuneprofil på grunn av måten han og Sør-Varanger med sine 10.000 innbyggere håndterte den historisk store flyktningstrømmen via Russland.

Som leder av Barentssekretariatet gjennom 12 år har han vært særlig opptatt av solidaritet i grenseland. Dagen etter at han ble innsatt som ordfører, 29. oktober i fjor, kjørte han til grensa for å inspisere situasjonen som utspant seg i den arktiske vinterkulda. Synet som møtte ham, med unge og gamle som kom over Storskog på sykkel, gjorde sterkt inntrykk.

– Det var utrolig sterke bilder. Jeg snakket med familier, der var gråt og kaos på begge sider. Det var uvirkelig. Da bestemte jeg meg for at dette er noe Norge er nødt til å ta ansvar for, og vi må gjøre det på en ordentlig måte.

I ettertid har kommunen havnet i en rettslig konflikt med UDI om oppgjøret. Det mener ordføreren er trist.

– Her sviktet nasjonen Norge i en krisesituasjon, og en kommune tok ansvaret og hadde store kostnader med dette. Så driver man og flisespikker og mistenkeliggjør regnskapet vi har lagt, som er helt korrekt. Jeg synes det er uverdig.

Rafaelsen har i disse dager gått ut i nasjonale og utenlandske medier og kritisert den norske regjering for gjerdet som ble satt opp langs den norsk-russiske grensen i høst.

Til tross for de negative erfaringene med UDI, er han klar på at Sør-Varanger er beredt til å hjelpe flyktninger igjen.

– Men jeg tror nok den norske regjeringen bør sørge for at man har et UDI som forstår hvordan man skal håndtere en krisesituasjon.

UDI har tidligere sagt at det gjerne skulle kommet til enighet med kommunen, men vil ikke kommentere saken i mediene når det nå er fremmet et søksmål.

Rett etter flyktningkrisen og rett før jul ble Sør-Varanger rammet av en ny krise. 400 mennesker mistet jobben over natten etter konkursen i hjørnesteinsbedriften Sydvaranger Gruve.

Allerede dagen etter konkursen var omstillingsarbeidet i gang. Da kalte Rafaelsen alle mann til pumpene for å skape nye arbeidsplasser: Nav, bedrifter i Sør-Varanger og fagforeningene. Et omstillingsselskap ble etablert i rekordfart, og Sør-Varanger fikk etter hvert 40 millioner kroner i statlige omstillingsmidler.

– Igjen vil jeg berømme befolkningen. Det er viktig å bygge opp en solidaritet, et håp om å få til ny aktivitet.

Les om de andre kandidatene her:

Barnevernsleder Tone Risvoll Kvernes: Inviterte familiene inn i barnevernssakene

IKT-leder Kjetil Århus: Utvikler IT-løsninger for hele sektoren

Ordfører Harald Furre:Hevet fanen for homofile

 

Hvis du vil stemme på din kandidat til Årets kommuneprofil må du vente til15. desember. Avstemmingen starter nemlig først etter at kandidatene i alle klassene er presentert.