Dessverre er det ikke bare penger turistene i Lofoten legger igjen. Både søppel og avføring havner der det ikke skal – i naturen, skriver Cecilie Hegge.

Dessverre er det ikke bare penger turistene i Lofoten legger igjen. Både søppel og avføring havner der det ikke skal – i naturen, skriver Cecilie Hegge.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Ikke la Lofoten vente lenger på turistskatt!

Det er riktig at de som reiser til Lofoten, gir et økonomisk bidrag mot at de får tilgang til nødvendige fasiliteter.

Lofoten vil i år som årene før, ta imot en stor mengde turister innenfor en relativ kort periode. Det gir utfordringer for innbyggerne og næringslivet, som i en årrekke har påpekt hvor krevende det er å ivareta alt turistene legger igjen.

Lofoten har selv tatt mange grep for forsøke å få bukt med utfordringene.

For det er ikke bare penger som legges igjen, dessverre. Både søppel og avføring havner der det ikke skal – i naturen.

Det er ikke riktig at frivilligheten skal måtte bruke tid på å rydde opp «eierløst» avfall, med manglende ressurser, for å ivareta et økende problem som følge av økt turisme.

Lofoten har utviklet seg til å bli en fantastisk reiselivsdestinasjon. Det er klart at et godt rykte sprer seg raskt, og at flere søker seg til Lofoten.

Det er viktig å understreke at Lofoten som turistmagnet ikke er et gode bare for Nord-Norge. Det er også en verdifull destinasjon for Norge som nasjon. Det må vi være stolte av, uavhengig av hvor vi bor.

På bakgrunn av de utfordringene Lofoten står i, har reiselivsnæringa og kommunene jobbet hardt for å få lov til å innføre turistskatt eller et såkalt besøksbidrag.

Bidraget skal gå til å bygge ut nødvendig infrastruktur og løsninger som ivaretar den økte belastningen på Lofoten-samfunnet med så mange tilreisende.

For et drøyt år siden var gleden stor da Lofoten ble meddelt at de skulle få bli pilot for et turistskattprosjekt, med tanke på at de skulle skje allerede sommeren 2023.

Gleden er dessverre ikke blitt innfridd. Regjeringen har satt ned et eget utvalg som skal se på hvordan en slik skatt kan innrettes nasjonalt.

Lofoten har selv tatt mange grep for forsøke å få bukt med utfordringene. Det er bare å rose frivillige, innbyggere, reiselivsnæringa og kommunene som står på og gjør det beste ut av en prekær situasjon.

Det er forbilledlig at de har tatt ansvar, men det skal strengt tatt ikke være slik at belastningen skal faller på dem. Derfor er det riktig at de som reiser til Lofoten, gir et økonomisk bidrag mot at de får tilgang til nødvendige fasiliteter. Skulle man ikke klare det, er det innbyggerne og naturen i Lofoten som blir skadelidende.

La ikke Lofoten vente et år til! Jeg håper et pilotprosjekt kommer på plass til sommersesongen 2024. Prosjektet vil være til stor nytte og bidra til et godt kunnskapsgrunnlag for arbeidet videre med en nasjonal turistskatt.

Det er viktig at regjeringen og utvalget kommer i dialog med kommunene og reiselivsaktørene som Lofoten de grønne øyer og Destinasjon Lofoten om hvordan de kan få dette til.

At vi som er samfunnsengasjerte og politisk interesserte står samlet og støtter Lofoten i at de nå skal få dette på plass, er det aller viktigste vi kan gjøre. Vi må g dem muligheten til å fortsette å utvikle seg som destinasjon for eventyrlystne fra inn- og utland.

Det er bred enighet i Nordland fylkesting om at dette er viktig å få på plass.