Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Hastesalg av sykehusboliger før staten overtar

Den 30. mai skal bystyret i Oslo behandle salg av 1.744 personalboliger ved sykehusene for 715 millioner kroner. Én uke senere vil Stortinget etter alt å dømme vedta statlig overtakelse av sykehus - og personalboliger.

Byrådet i Oslo har nå akseptert et bud på 715 millioner kroner for 1.744 personalboliger ved sykehusene Ullevål, Aker og Sunnaas. Budgiver er ifølge en pressemelding fra byrådet et konsortium ledet av Sunndal Collier & Co og Acta Real Estate. De har ifølge Dagens Næringsliv stiftet selskapet Fredensborg Boligutleie ANS for dette formålet. Boligene selges med en tilbakeleierett for sykehusene, slik at de fortsatt vil være personalboliger. Salget skal avgjøres av bystyret 30. mai.

Det er én uke før Stortinget skal behandle spørsmålet om statlig overtakelse av sykehus. Etter regjeringens opplegg skal også personalboliger følge med på lasset - uten vesentlig vederlag. Dermed er de 715 millionene bortimot ren profitt for Oslo kommune, selv om budet er rundt 80 millioner under takst.

Byråd for næring og byutvikling, Ann Kathrine S. Tornås (KrF), legger da heller ikke skjul på at salget av personalboligene er framskyndet av statens sykehusreform.

Beboere vil gå til retten

Samtidig er dagens beboerne i leilighetene i ferd med å organisere seg. De har lagt inn et felles bud som ikke er lavere enn det som byrådet har akseptert, og på et allmøte onsdag ble det gjort klart at beboerne vil legge press på de politiske partiene fram til bystyrets behandling.

- Mye tyder på at de vil prøve saken rettslig med utgangspunkt i lov om forkjøpsrett til leiegårder, sier advokat Ole Løken, som representerer beboerne. Løken sier at det ikke blir aktuelt å gå til retten før saken er behandlet i bystyret 30. mai, men at det da er aktuelt å gå til byretten med stevning om midlertidig forføyning.

Oslo kommune er imidlertid skeptisk til å selge til de sykehusansatte.

- Selger vi boligene til dem som bor der, vil ikke sykehusene lenger ha disse boligene som et rekrutteringsmessig virkemiddel. På lang sikt kan det vise seg at det blir andre enn sykehusansatte som blir boende i boligene, uttalte byrådssekretær Daniel K. Siraj til Dagsavisen nylig.

Skrevet av: Truls Braaten