Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ordfører for Bastesen

Uansett hva du gjør på Røst, så er du tilknyttet «fesket». Derfor er Kystpartiet et naturlig valg i den lille kommunen. Det synes selv gammelordføreren fra Venstre. Så har da Kommune-Norge fått sin første ordfører fra Kystpartiet nettopp på Røst.

Ordfører Paul Rånes (53) meldte nylig overgang fra bygdelista til Kystpartiet. Det var første gang den noe forsiktige mannen stakk hodet fram. Han var overrasket da det sto om han i alle aviser. Selv synes han ikke det er noe dramatikk rundt det. Lokalpolitikken blir den samme. Og ordføreren har fått med seg varaordføreren og tre andre i det nystiftede lokallaget. Men partiprogrammet, det har han ikke finlest.

Kort vei til tinget

- Jeg tror ikke det er så store forskjellen på den lokale og den sentrale politikken. Og ikke er det noe stort parti heller. Det er kort vei mellom meg og «han Steinar», sier Rånes.

Og det er han glad for. Av Røsts 666 innbyggere er det 300 stemmeberettigede. Ved forrige stortingsvalg stemte 50 på Bastesen. Nå er målet å doble antall stemmer på Kystpartiet før stortingsvalget.

- Vi trenger folk som han Steinar eller han Erling Folkvord på tinget.

De skaper blest og tvinger de store partiene til å diskutere det folk er opptatt av ved å sette det på dagsordenen, mener Rånes.

Fisket først og fremst

Det folk er opptatt av på Røst, er hvordan det går med fisket. Varaordfører Trond Storåker allierte seg med Bellona og Natur og Ungdom og sto selv til rors i båten Osan, da disse ville hindre sleping av oljeplattformen Transocean Arctic, som skulle brukes til prøveboring i Barentshavet.

Ordfører Rånes vil ikke kommentere dette, men generelt sier han at det som er dårlig for fisket, er dårlig for Røst.

- Jeg støtter Kystpartiet fordi det trengs at noen sier ifra. Bastesen er en fin talsmann for kyst- og fiskerikommunene. Og noen må si ifra der inne i Oslo. Vi har jo en fiskeriminister som ikke har peiling!

- Ikke har peiling?

- Ja, han velsigner jo bruken av trål og snurrevad (bunnslepenot som brukes på grunnen). Det er ødelegger effektivt og tar all torskeyngelen. Politikerne har ikke lært av feilen de gjorde med sild og lodde. Nå skjer det samme med torsken. Vi må gjøre noe med fiskeripolitikken i dette landet!

Og hvis han fikk spise en bedre middag med statsministeren, ville han hatt følgende å si:

- Sjå utafor Oslogryta! Det kommer altfor få statsråder fra Utkant-Norge. Vi hadde trengt noen skikkelige arbeidsfolk i regjeringa. Ikke bare sånne Oslo-folk om har sittet på skolebenken hele livet!

Ingen fritidsproblemer

Politikken tar tid, selv om kommunen er liten. Men Rånes trives i ordførerstolen, selv om budsjettene er trange. Han ser ikke bort fra at han stiller til valg for Kystpartiet ved neste kommunevalg. Men først vil han se hva velgerne sier denne gangen.

Når man bor på en øy ytterst i havgapet, har man ikke fritidsproblemer. Rånes har 60 sauer som han ser på som én av sine fritidssysler. Sauene holder til på fuglebergene, som er fredet fra april til august. Men som grunneier har Rånes lov å ta seg i land. Der ligger også hytta, hvor han trekker seg til tilbake og nyter livet. Uten telefon.

- Ellers kan jeg jo «fær’ ut og fæsk», sier Rånes.

Selv om han var ansatt i Telenor i sitt «tidligere» liv, har han da vært med på lofotfisket fem-seks år på rad.

Skrevet av: Siri Baastad