Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ber fylkeskommunen følge loven og gi innsyn

Venstre i Nord-Trøndelag reagerer på at fylkeskommunen bryter kommuneloven ved å holde papirer til fylkesrådet hemmelig.

Det har vakt oppsikt at Oslo og Bergen – som i årevis har trosset kommuneloven og holdt sakspapirer til byrådene hemmelige uten hjemmel i lovverket – har fått med seg et flertall på Stortinget i å endre offentlighetsloven uten høring, slik at mye av dokumentasjonen som går til byrådet, aldri vil se dagens lys. Selv sakslister skal være strengt hemmelig, ifølge det nye forslaget.

Men det er flere med parlamentarisk modell som har problemer med å følge lovverket. I Nord-Trøndelag har Fylkesmannen nylig slått fast at fylkeskommunen har plikt til å utlevere dokumenter som er laget til fylkesrådsmøter. Dette har Nord-Trøndelag nektet.

Det er Venstre i fylkestinget som har bedt om innsyn i dokumentene, og klaget avslaget videre til Fylkesmannen. Neste uke stiller Mildred Marita Ramberg Røthe (V) spørsmål i fylkestinget om hvorvidt fylkesrådet heretter faktisk vil følge kommuneloven.

“Erfaringen har imidlertid vist at de reelle beslutninger i en modell med flertallsparlamentarisme skjer i de forberedende møtene, før sakene er offentlig kjent. Dette medfører at muligheten for å bidra med innspill og påvirkning fra innbyggerne i fylket ikke eksisterer før de reelle beslutninger er fattet”, skriver Røthe i interpellasjonen.