Veteraner kommer tilbake etter utenlandstjeneste. Hjemkomstseremoni for soldater på Akershus festning. Foto: Hege Kofstad/NVIO.
Veteraner kommer tilbake etter utenlandstjeneste. Hjemkomstseremoni for soldater på Akershus festning. Foto: Hege Kofstad/NVIO.
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ofte tøft å komme hjem etter millitært utenlandsoppdrag

Idag den 8. mai er det frigjøringsdag og veterandagen. Soldater fra 2. verdenskrig og soldater i operativ tjeneste etter krigen hedres. Men for mange kan det vært vanskelig å tilpasse seg en vanlig hverdag etter aktiv militærtjeneste utenlands.

Over hele landet blir det i dag lagt ned kranser ved krigsmonumenter, og krigsveteraner fra 2. verdenskrig blir hedret. Det er også den offisielle veterandagen for de gamle krigsveteranene og for alle dem som har vært med i FNs fredsbevarende styrker. Den første veterandagen ble feiret i 2011, og dagen ble innført fordi det var et behov å hedre dem som var med i Tysklandsbrigaden etter krigen og alle som har vært med i FN-styrkene de senere årene.

Det er ikke så veldig kjent at rundt 120.000 norske kvinner og menn har tjenestegjort i internasjonale operasjoner i over 40 land, i fire verdensdeler  i nesten hundre forskjellige operasjoner siden 1947. For de fleste har det gått fint i ettertid, selv om overgangen til det sivile liv kan være vanskelig. Veteranorganisasjonene tar vare på sine egne. Den største av dem er Norsk Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO). De har 50 foreninger rundt om i landet.