Journalistene Vegard Venli og Lisa Rypeng tar imot graveprisen. Henning Aarset var ikke til stede på prisutdelingen. Foto: Jan Inge Krossli
Journalistene Vegard Venli og Lisa Rypeng tar imot graveprisen. Henning Aarset var ikke til stede på prisutdelingen. Foto: Jan Inge Krossli
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Fagpressens gravepris til Kommunal Rapport

Kommunal Rapport fikk torsdag Fagpressens gravepris 2015 for leverandørprosjektet – og kampen om åpne aksjonærdata.

- Vi satser på journalistikken og innovasjon. Da er det veldig spesielt gledelig at vi får priser for akkurat det, sier ansvarlig redaktør Britt Sofie Hestvik.

Journalistane Vegard Venli, Lisa Rypeng og Henning Aarset i Kommunal Rapport har sett søkelyset på ein sektor som forvaltar store summar av fellesskapets pengar, utan særleg innsyn. Fagpressens gravepris 2015 er ei heidring av solid journalistisk arbeid, nitid metodisk tilnærming, og Pippi Langstrømpes filosofi: «Det har eg aldri gjort før, så det kan eg heilt sikkert».” heter det i juryens begrunnelse.

Kommunal Rapport fikk også diplom i kategorien “innovasjon” for leverandørprosjektet.

- Setter av ressurser

Graveprisen er ikke den første prisen som Kommunal Rapport har fått de siste årene. I 2011 vant avisen Fagpresseprisen, og i fjor fikk avisen markedsprisen 2014 for annonseprisen «Det offentlige gullegget». Avisen har også fått en rekke diplomer. Nyhetsredaktør Ole Petter Pedersen i Kommunal Rapport sier at årsaken til prisene er en kombinasjon av flere ting.

- Avisa er besatt av dyktige folk som driver med journalistikk hver dag. Det er et godt utgangspunkt. Så har vi en evne til å sette av ressurser når vi ser at en sak eller et prosjekt er verdt å investere tid i, sier Pedersen.

- De fleste redaksjoner sliter med dårlig økonomi, hvordan klarer Kommunal Rapport å ha økonomi til å sette av ressurser til graving?

- Det er viktig å ha en blanding av journalistikk som er relativt raskt å lage og saker som nødvendigvis tar tid å lage, og som ingen andre vil kunne lage. Det er viktig å prioritere de rette prosjektene. Leverandørprosjektet har gitt oss mange saker i løpet av året. Så har vi også gått godt de siste årene digitalt slik at vi har kunnet utvide staben.

Her kan du lese hele begrunnelsen til juryen for Graveprisen

Teknisk Ukeblad fikk Fagpresseprisen 2015, Sykepleien fikk Journalistprisen for «De dype sårene» om fire pasienthistorier. Kampanje fikk både Markedsprisen og Innovasjonsprisen.

* Leverandørdatabasen er den mest komplette databasen over leverandører til norske kommuner.

* Kommunal Rapport har samlet inn regnskapsdata fra over 340 av landets kommuner.

* Dataene inneholder faktiske fakturerte beløp fra alle kommunens leverandører for regnskapsårene 2012 og 2013. Tall for 2014 kommer i løpet av juni.

Her finner du leverandørdatabasen