– Når staten Norge har sagt ja til opphold, mener jeg det blir helt feil at kommunen skal si nei takk, sier Ap-representant Irene Johansen til Dagsavisen. Foto: Arbeiderpartiet
– Når staten Norge har sagt ja til opphold, mener jeg det blir helt feil at kommunen skal si nei takk, sier Ap-representant Irene Johansen til Dagsavisen. Foto: ArbeiderpartietArbeiderpartiet
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Nye toner fra Ap om tvangsbosetting

Kommunene bør ikke kunne nekte å bosette flyktninger og asylsøkere, mener Arbeiderpartiets Irene Johansen. Regjeringen og støttepartiene sier foreløpig nei til nye regler.

– Vi ser ikke behov for å bruke den typen virkemidler nå. Det vil undergrave kommunenes forpliktelser ved mottak og bosetting og svekke den lokale velviljen, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til NTB.

Til nå har Arbeiderpartiet inntatt samme holdning, men flere i partiet åpner nå for en nyorientering.

– Når staten Norge har sagt ja til opphold, mener jeg det blir helt feil at kommunen skal si nei takk, sier Ap-representant Irene Johansen til Dagsavisen.

Ser til Sverige

SV har fremmet et forslag for Stortinget om ny bosetningsordning etter dansk mønster, der flyktninger blir fordelt ut i kommunene etter en fast nøkkel.

– Det er på tide å tenke nytt, sier SVs Karin Andersen til NTB.

I Sverige er det nå flertall for å fjerne kommunenes rett til å fatte bosettingsvedtak. Som kompensasjon skal kommunene få tilført mer penger.

Spørsmål om tvangsbosetting ble ifølge Dagsavisen diskutert under Arbeiderpartiets gruppemøte på Stortinget denne uka.

– Jeg hører statsministeren snakker om dugnad, men jeg tenker at vi er forbi det punktet. Nå trenger vi et nytt regime, sier Johansen, som sitter i finanskomiteen på Stortinget.

Hun mener det ikke er tilstrekkelig å bare oppfordre kommunene til å ta imot flere.

– Sverige er i en annen situasjon enn oss. Der har økningen i antallet asylsøkere vart lenger og vært sterkere enn i Norge, svarer Sanner.

Ny dynamikk

Høyttenkningen i Ap kan skape en ny dynamikk i spørsmålet om tvangsbosetting, erkjenner KrFs innvandringspolitiske talsperson Geir S. Toskedal.

– Det vil være et tydelig signal dersom Ap skulle skifte standpunkt, men i KrF har vi ingen planer om å endre kursen på dette området. Tvang ligger fjernt for oss. Det er bedre å bruke belønningsordninger som integreringsmidler og overføringer til Husbanken, sier Toskedal til NTB.

I Venstre utelukkes det ikke nye runder om spørsmålet når regjeringens tilleggsbevilgning til flyktningkrisen er lagt fram, men foreløpig er holdningen den samme som i KrF.

– Generelt vil jeg si at vi får de beste prosessene når alle spiller på lag. Kommunene har vist en stor vilje til å bosette flyktninger, så jeg tror og håper at vi får økt bosettingstakt, sier Venstres André N. Skjelstad til NTB.

Tror på endring

Miljøpartiet De Grønne har vedtatt at bosetting av flyktninger bør bli en ordinær oppgave på linje med andre velferdsoppgaver som kommunene må utføre.

– Dette er en typisk sak der parti etter parti vil endre standpunkt. Vi har rett og slett ingen alternativer dersom vi skal overholde våre internasjonale forpliktelser. Vi bosetter ikke nok mennesker med innvilget opphold i dag, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson i MDG.

– Tildelt bosetting vil føre til økt forutsigbarhet. Kommunene, UDI og IMDi vil ha stabile tall å forholde seg til. Introduksjonsprogrammer for nyankomne flyktninger vil forholde seg til antall mennesker som kommer hit, istedenfor det skiftende politiske flertallet i den enkelte kommune, framholder han.

(©NTB)