Sortland får blant annet prisen for prosjektet «Ung i Sortland» som koordinerer flere typer oppvekstarbeid i Sortland kommune. Foto: Sortland kommune.
Sortland får blant annet prisen for prosjektet «Ung i Sortland» som koordinerer flere typer oppvekstarbeid i Sortland kommune. Foto: Sortland kommune.
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er årets oppvekstkommune

Sortland er kåret til årets barne- og ungdomskommune i Norge blant annet fordi ungdommer ble tatt på alvor da kommunen laget ny oppvekstplan.

FAKTA

Hvert år utnevner Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) Årets barne- og ungdomskommune.

 

Fylkesmann, kommuner, barne -og ungdomsorganisasjoner, lokale barne -og ungdomsråd eller liknende innflytelsesorgan kunne nominere priskandidater.

 

I år ble det lagt særlig vekt på kommuner som har isatt i gang arbeid for ungdom som har falt utenfor, eller er i ferd med å falle utenfor skole og arbeidsliv og organiserte fritidsaktiviteter.

 

I  april ble Sortland kåret til årets barne- og ungdomskommune i Nordland.

Kilde: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

 

Mandag 2. november ble Sortland kåret til årets barne- og ungdomskommune i Norge. Kåringen skjedde på den årlige Barne- og ungdomskonferansen til Barne, ungdoms- og familiedirektoratet som i år avholdes i Bergen.

Sortland får 250.00 kroner til barne- og ungdomsaktiviteter. Kommunen får prisen blant annet fordi kommunen har laget en «Annerledes oppvekstplan» der de har jobbet aktivt for at barn og unge i kommunen skal bli hørt.

– Kommunen lytter

Lederen i ungdomsrådet i Sortland Petter Hov Jacobsen (15) forsikrer at planen er mer enn fine ord på en pc.

– Vi blir i aller høyeste grad lyttet til og forslagene våre blir tatt på alvor. For ett år siden foreslo vi for eksempel at vi ønsket en kulturfabrikk, et sted å være der vi kan ha forskjellige aktiviteter. Det har vi gjennomført, sier Jacobsen som var med og mottok prisen i Bergen.

Gir råd til andre ungdommer

Ungdomsrådet på Sortland har 17 medlemmer, og det er lagt vekt på at de skal ha forskjellig bakgrunn.

– Det er viktig slik at vi kan fange opp forskjellige meninger og subkulturer. Vi skal representere alle ungdommer på Sortland, sier Jacobsen.

Ungdomsrådet er også opptatt av inkludering og frafall.

– Vi har hatt en forebyggende prosjekt der vi har vært på skolene og informert om hva rus kan føre til. Vi sliter med rus i kommunen, og det vil ungdomsrådet bli kvitt, sier Jacobsen.