Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ett steg nærmere nytt Kristiansand

Birkenes, Kristiansand, Lillesand, Songdalen og Søgne har lagd utkast til intensjonsavtale. - Det sier seg nesten selv at navnet blir Kristiansand, sier prosjektlederen.

Utkastet til intensjonsavtale lister opp 14 punkter for en eventuell sammenslått kommune bestående av de fem sørlandskommunene Birkenes, Kristiansand, Lillesand, Songdalen og Søgne.

Avtaleforslaget legger blant annet vekt på nærhet både til tjenester og politikere, blant annet ved at det nye kommunestyret skal ha så mange som 77 medlemmer, og ved at det innføres en “nærdemokratimodell”, med direkte valg til kommunedelsutvalg. I hvert av kommunedelssentrumene skal det også være et servicekontor, som man mener vil bidra til godt etterbruk av rådhusene.

Fram til en endelig intensjonsavtale er ferdig, skal hver av dagens kommune også vedta investeringsprosjekter i sine områder de mener er prioriterte. Disse skal listes opp i avtalen.

Kommunene skal nå jobbe videre med utkastet, og et endelig forslag til intensjonsavtale skal etter planen være klart i slutten av februar.

Hva den nye kommunen skal hete er fortsatt åpent. Songdalen-ordfører Johnny Greibesland (Sp), som leder prosjektarbeidet med sammenslåingen, mener det ikke er tvil.

- Det sier seg nesten selv at navnet blir Kristiansand. Kristiansand er den desidert største kommunen, og ligger også geografisk i sentrum av området. Men jeg vil understreke at vi også skal ha stor aktivitet ved de andre av dagens rådhus, sier Greibesland til NRK.

En sammenslått kommune med de to kommunene fra Aust-Agder og de tre fra Vest-Agder vil til sammen ha om lag 1.500 kvadratkilometer areal, og 120.000 innbyggere.