Hadsel kan havne i rettet for vedtak om tomtesalg, mener rådmann Ola Morten Teigen. Foto: Magnus K. Bjørke
Hadsel kan havne i rettet for vedtak om tomtesalg, mener rådmann Ola Morten Teigen. Foto: Magnus K. Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Godkjente salg – tok arealet tilbake

Hadsel kommune godkjente salg av 85 mål areal til Bernhard Wedding AS i 2013. I år vedtok de å ta mesteparten tilbake – i et lukket møte.

Sakens kjerne er en tomt på Børøya i Hadsel kommune som selskapet Bernhard Wedding AS fikk kjøpe i 2013. Arealet, omtrent 85 dekar, ble solgt for 99 kroner per kvadratmeter. Men salget ble aldri ferdigstilt. Partene jobbet med detaljene helt til i fjor høst. Så behandlet formannskapet i kommunen saken på ny 29. januar i år. Der vedtok de å oppheve sitt eget vedtak fra 2013, og i stedet godkjenne at det selges 27,7 dekar til Bernhard Wedding AS.

Begrunnelsen er at kommunen mangler næringsarealer. Men selskapet var ikke engang klar over at dette var i ferd med å skje, ifølge advokat Werner Frimanslund i Advokatfirmaet Ejuris. Han hevder de fortsatt ikke har fått informasjon fra kommunen, selv to uker etter vedtaket i formannskapet.

– Det eneste jeg har fått fra dem, er det som står i avisen, og det jeg har lastet ned fra deres nettside. De har lovet å komme med et svar i løpet av denne uken, sier Frimanslund til Kommunal Rapport.

På vegne av selskapet har han nå sendt klage til kommunen.

Prisdiskusjon

Advokaten forteller at det har vært litt «fram og tilbake» om prisen, men sier det ikke har vært noen uenighet om hvorvidt man skal overdra eiendommen. I desember i fjor var det egentlig planlagt å ferdigstille transaksjonen, sier han.

– Partene skulle møtes i desember for å få skjøtet undertegnet. Så hørte de ikke noe. Så, plutselig, via mediene, får man vite at formannskapet har tenkt å endre dette, uten at Bernhard Wedding er blitt kontaktet i forkant, sier advokaten.

Saksbehandlingen i formannskapsmøtet 29. januar, hvor altså det gamle vedtaket ble opphevet, foregikk bak lukkete dører. Det skjedde med henvisning til offentlighetslovens unntaksbestemmelse om kommunens forhandlingsposisjon.

– Jeg syns det var litt pussig. Hvis den skulle benyttes, må jo det være fordi man er i forhandlinger med noen andre. At en kommune skal kunne gå fra en avtale fordi de oppnår en bedre pris fra noen andre … Dette blir ren spekulasjon, men ting tyder på det. Hvis ikke skjønner jeg ingenting av hvordan den hjemmelen skal kunne brukes, sier advokaten.

Vil ikke ha ny industri

Arealet det er snakk om, ligger i tilknytning til et turistanlegg Bernhard Wedding driver. Selskapet har med tomtekjøpet mulighet til å bygge ut virksomheten. En stor del av arealet som skulle kjøpes var det imidlertid ikke planer om å bruke til noe spesielt.

– Dette er laget som et friområde. Poenget er å ha et friområde i tilknytning til turistsenteret. Bernhard Wedding ønsker i utgangspunktet ikke at det skal komme industri på et friområde, sier advokaten.

Formannskapet vedtok samtidig at den biten som Bernhard Wedding AS ikke får kjøpe, nå skal vurderes omregulert fra friområde til nærings- og industriformål.

Hvis hensikten med kommunens snuoperasjon er å gjøre industriarealer tilgjengelig, forstår han ikke at disse må ligge akkurat på akkurat dette stedet på Børøya.

– Kommunen har masse industriområder som er tilgjengelig, hevder advokaten.

Vil disponere areal

Hadsel-rådmann Ola Morten Teigen sier han ikke vil gå inn i de juridiske detaljene, fordi han forventer at saken ender i retten, men sier at kommunens overordnete mål i saken har vært å kunne disponere næringsareal selv.

– Vi vil i nær framtid oppleve, og har allerede opplevd, at interessenter ikke har tilgang på ledig, ferdig areal i Hadsel kommune. Konsekvensen er at vi risikerer å miste etablering av arbeidsplasser og verdiskaping. Derfor er rådmannens innstilling og formannskapets vedtak formulert slik at man ikke selger friområdet, men beholder det selv, og samtidig starter en omreguleringsprosess for å frigjøre området til industribruk i stedet for friområde, sier Teigen til Kommunal Rapport.

– Går ikke dere tilbake på en inngått avtale?

– Jeg vil ikke gå inn på det. Det er en juridisk problemstilling. Men vi opphever et formannskapsvedtak av 2013, det er korrekt. Det gjør vi ut fra en vurdering som tilsier at vi har anledning til å gjøre det.

– Hvorfor har saken tatt så lang tid?

– Detaljene i det er del i diskusjonen om hva som er gitt av tilbud, hva som er akseptert og så videre, sier rådmannen.

Andre vurderinger

Han beskriver motpartens uttalelser som «partsuttalelser».

– Vi vil naturlig nok ha andre vurderinger av de reelle forhold i saken.

– Hvorfor behandlet formannskapet saken for lukkete dører?

– Som det framgår av loven det siktes til, er det noe organet selv tar stilling til. Det er det derfor naturlig å spørre ordføreren om, sier rådmannen.

Teigen sier dette om hvorvidt kommunen gjorde selskapet kjent med saken før formannskapets behandling i januar:

– Bernhard Weddings styreleder fikk en sms av meg før saken ble offentliggjort, som et vennligsinnet forsøk på at vedkommende skulle bli informert av kommunen i stedet for av mediene.

– Motparten sier dere har konkrete planer om å selge til andre aktører. Er det tilfelle?

– Nei, Hadsel kommune har ikke vært i kontakt med enkeltinteressenter. Vi må oppfylle vårt lovpålagte krav om å ha en reell planreserve slik at vi er i stand til å møte næringslivets behov.

Rådmannen er ikke bekymret for hvordan saken kan påvirke oppfatningen av kommunens forutsigbarhet for næringslivet.

– Dette er en helt særegen, spesiell sak. Næringslivet i Hadsel kommune blir tatt imot på en positiv og åpen måte når de henvender seg til kommunen, og vi er alltid beredt til å bistå næringslivet med spørsmål og hjelp.