I 45 kommuner er sannsynligheten for å bli reinnlagt vesentlig - og statistisk signifikant - høyere enn i snittkommunen. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
I 45 kommuner er sannsynligheten for å bli reinnlagt vesentlig - og statistisk signifikant - høyere enn i snittkommunen. Foto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Flere eldre innlegges på nytt

Hver sjette eldre pasient ble i 2014 akutt reinnlagt mindre enn 30 dager etter utskrivning fra sykehus. Andelen øker, men kunne gått ned med bedre planlegging, ifølge Folkehelseinstituttet.  

– Det er uheldig og kostbart at flere reinnlegges på sykehus. Det oppleves sannsynligvis ubehagelig og skremmende for pasientene, selv om det der og da kan være nødvendig. Det beste for både pasienter og økonomi ville være om helsetjenestene kan planlegges og koordineres bedre, slik at man slipper reinnleggelser, sier seksjonsleder Jon Helgeland i Folkehelseinstituttet (FHI) til Kommunal Rapport.

Kunnskapssenteret i FHI har kartlagt forekomsten av reinnleggelser blant 70.000 pasienter over 67 år som i 2014 var innlagt på norske sykehus. 11.000 av dem - eller 15,8 prosent - ble akutt reinnlagt innen en måned. Tilsvarende tall for 2013 var 13,9 prosent.