Alf Waage, Øystein Bull Hansen og Perann Sylvia Stokke hos Norske arkitekters landsforbund (NAL) etterlyser modige lokalpolitikere som vil ta grep om by- og stedsutviklingen. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Foto: Magnus Bjørke
Alf Waage, Øystein Bull Hansen og Perann Sylvia Stokke hos Norske arkitekters landsforbund (NAL) etterlyser modige lokalpolitikere som vil ta grep om by- og stedsutviklingen. Foto: Magnus Knutsen Bjørke Foto: Magnus Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Urban hjelp til små og mellomstore

Lokalpolitikerne har overlatt byplanleggingen til private utbyggere. Nå må de ta tilbake kontrollen, er beskjeden fra arkitektene som nå skal starte førstehjelpssenter for «syke» småbyer.

I august åpner et senter som altså skal hjelpe små- og mellomstore kommuner med bærekraftig stedsutvikling. Bærekraftig vil si å bygge tettere, og å samle ulike funksjoner i sentrum slik at man kan bevege seg i byen til fots eller på sykkel. Målet er reduserte klimagassutslipp og triveligere byer der folk møtes og beveger seg på gateplan.

Det er Norske arkitekters landsforbund (NAL) som skal huse det nye senteret. De har de seneste årene drevet prosjektene «Fremtidens bygder» og «Fremtidens byer». Begge deler er regjeringsstøttete prosjekter som skal fremme kompakte byer. De største byene har begynt å dreie utviklingen i denne retningen. I de små og mellomstore er det private utbyggerne som litt for ofte får viljen sin, ifølge arkitektene.