André Skjelstad vil plassere fylkesmannsembetet for et sammenslått Hordaland og Sogn og Fjordane i Leikanger. Foto: Venstre
André Skjelstad vil plassere fylkesmannsembetet for et sammenslått Hordaland og Sogn og Fjordane i Leikanger. Foto: Venstre
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil ha Fylkesmannen til Leikanger i ny region

Hvis Hordaland og Sogn og Fjordane blir ett fylke bør Fylkesmannen være i Leikanger, mener stortingsrepresentant André Skjelstad (V) og Venstres fylkeslag i Sogn og Fjordane.

Skjelstad er fra Nord-Trøndelag, og inspirert av den nye trønderløsningen foreslår han en liknende løsning for Vestlandet. Når de to trønderfylkene blir ett, har kommunalministeren lovet at Fylkesmannen skal være i Steinkjer, der også administrasjonen for den nye trønderregionen skal sitte. Politisk ledelse skal sitte i Trondheim.

I dag er Leikanger med sine 2.300 innbyggere fylkeshovedstad i Sogn og Fjordane. Venstre i fylket – og Skjelstad – mener at Fylkesmannen bør bli sittende der dersom Hordaland og Sogn og Fjordane blir én region.

– Jeg vil jobbe for at Leikanger får den muligheten, sier Skjelstad til NRK Sogn og Fjordane. Han sitter i kommunalkomiteen på Stortinget.

Skjelstad mener at det må skje noe med kommunestruktur i Sogn og Fjordane hvis et så lite sted som Leikanger skal få Fylkesmannen. Leikanger bør slå seg sammen med andre kommuner i Sogn og danne en kommune på minst 20.000 innbyggere, mener han.

Leder av Venstre i Sogn og Fjordane Gunhild Berge Stang sier det er viktig å minne folk på at det går to prosesser samtidig – både kommune- og regionreformen.

– Dette er et eksempel på hvordan man gjennom kommunesammenslåing kan posisjonere seg for noe større, sier hun til NRK.

I dag ligger både fylkesmannen og fylkeskommunen i Leikanger. Der har fylkesmannen 135 ansatte i dag.