I København skal de nå begynne å låne ut verktøy på bibliotekene. Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen Bjørke
I København skal de nå begynne å låne ut verktøy på bibliotekene. Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Verktøy på biblioteket?!

Både fiskestenger og skiutstyr lånes ut på norske biblioteker, og innvandrere kan låne en nordmann. I København er verktøy neste utlånsobjekt.

Utlånet av bøker i norske folkebiblioteker går ned. Men gjennom å stadig fornye seg har bibliotekene sørget for at antall besøkende øker. Vårt Land har laget en oversikt over noen av de utradisjonelle tilbudene som nå har dukket opp på norske biblioteker.

Biblioteket i Tana er ett av flere som låner ut ski- og snowboardutstyr, men i tillegg tilbyr biblioteket både rulleskøyter, bålkjele, sykkelvogn og en 25-manns lavvo.

I Oppegård kan man låne fiskestenger på biblioteket. Det samme gjelder i Askøy, hvor man også kan hente med seg kano og redningsvest.

Verktøy neste?

Og ser man til utlandet, blir det fra høsten av mulig å låne verktøy på bibliotekene i København. En tredel av bøkene fjernes til fordel for verktøy. 

– Verktøy høres spennende ut! Kanskje vi burde begynne å låne ut det også, sier kommunikasjonsleder Jørn Johansen ved Deichmanske bibliotek i Oslo.

Ved hovedstadens folkebibliotek kan man allerede låne frø til planting, 3D-printere, musikkinstrumenter og gitarpedaler, mens Asker bibliotek tilbyr utlån av kunst du kan henge i stua.

Bibliotekene i Vestre Toten og Nesodden står kanskje for det friskeste utlånstilbudet. Der lånes nordmenn ut til innvandrere som vil bli bedre kjent med norsk språk og kultur. (©NTB)