Bygg- og anleggsbransjen topper oversikten over kommunale leverandører, da det på artsnummer 230 (Vedlikehold, bygg-/anleggstjenester og nybygg/nyanlegg) ble ført fakturaer for 27,8 milliarder blant de kommunene og fylkeskommunene som er en del av Leverandørdatabasen fra Kommunal Rapport. Ill.foto: Colourbox.com
Bygg- og anleggsbransjen topper oversikten over kommunale leverandører, da det på artsnummer 230 (Vedlikehold, bygg-/anleggstjenester og nybygg/nyanlegg) ble ført fakturaer for 27,8 milliarder blant de kommunene og fylkeskommunene som er en del av Leverandørdatabasen fra Kommunal Rapport. Ill.foto: Colourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Har kartlagt over 130 milliarder i utbetalinger

Leverandørdatabasen fra Kommunal Rapport gir oversikt over hvilke leverandører som har fått utbetalt over 130 milliarder kroner fra kommuner og fylkeskommuner.

Kommunal Rapport har samlet inn fjerde årgang av data til Leverandørdatabasen, som er landets mest komplette oversikt over hvilke leverandører som stikker av med Kommune-Norges kroner.

2015-tallene, som nå er ferdig bearbeidet og presentert onsdag på leverandørdatabasen.no, gir oversikt over utbetalinger for over 130 milliarder kroner til over 95.000 leverandører.

Leverandørdatabasen inneholder nå oversikt over utbetalinger fra kommunene for de fire siste regnskapsårene. Ikke alle kommuner har levert alle år, men oversikten er like fullt den mest komplette over kommunal sektors utbetalinger til det private næringsliv.

Leverandørdatabasen inneholder data fra til sammen 352 kommuner og 17 fylkeskommuner. Blant kommunene dekker utvalget 92,8 prosent av befolkningen og 91,9 prosent av kommuneøkonomien. Blant fylkeskommunene mangler vi foreløpig kun tall fra Buskerud. Mest underrepresentert i databasen er kommuner fra de tre nordligste fylkene – her er svarprosenten mellom 62 og 69 prosent.

Dynamisk database

Leverandørdatabasen er dynamisk. Dersom en kommune oppdager feil i sine data og sender Kommunal Rapport nye data, vil vi oppdatere databasen fortløpende. Datakvaliteten blir aldri bedre enn dataene vi får fra kommunene. Vi ønsker stadig å forbedre oss, og mottar gjerne tips fra våre lesere. Send epost til data@kommunal-rapport.no om eventuelle rettinger.

Tidligere år har vi korrigert for moms. I årets innsamling har vi imidlertid fått få tilbakemeldinger fra kommuner om at deres tall er brutto-tall. Vi har derfor valgt å ikke korrigere noen av beløpene. Dette innebærer at enkelte kommuners data kan ha merverdiavgift inkludert. Antakelig gjelder det få kommuner.

Som tidligere år har vi valgt å fjerne utbetalinger til selskaper registrert i Frivillighetsregisteret eller bransjen barnehager fra databasen. Dette fordi mange av uttrekkene fra kommunene ikke viser korrekt beløp ved utbetaling av tilskudd.

Data på artsnivå

For første gang har kommunene levert data som ikke bare viser hvilke leverandører som har fått utbetalt pengene, men også art og funksjon kommunen har ført utbetalingene på.

Under presenterer vi en oversikt over de største artene. Bygg- og anleggsbransjen topper oversikten, da det på artsnummer 230 ble ført fakturaer for 27,8 milliarder. Tallet er trolig høyere, blant annet fordi enkelte kommuner ikke har levert data, men også fordi enkelte kommuner ikke har levert data på artsnivå.

ArtForklaringOms. (mill.)Andel (%)
230Vedlikehold og nybygg, bygg-/anleggstjeneste2782221,4
370Kjøp fra andre (private)1994615,3
270Andre tjenester (som inngår i egenproduksjon)67265,2
510Avdrag55884,3
190Leie av lokaler og grunn45383,5
170Transportutgifter og drift av egne og leide transportmidler40183,1
200Kjøp og finansiell leasing av driftsmidler39333,0
500Renteutgifter, provisjoner og andre finansutgifter34672,7
470Overføring til andre (private)31682,4
120Samlepost annet forbruksmateriell, råvarer og tjenester30192,3
240Serviceavtaler, reparasjoner og vaktmestertjenester26742,1