Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Anbefaler åtte-ni færre kommuner i Nordland

I Lofoten anbefaler fylkesmann Hill Marta Solberg store endringer. Ellers mener hun det ikke er modent for sammenslåing i mange regioner.

Nordland har 44 kommuner og er etter Solbergs vurdering det fylket i landet med størst behov for reform. Men skal frivilligheten følges, blir det ingen sammenslåinger i Nordland. Åtte kommuner har sagt ja til sammenslåing. Ingen av dem har villige naboer. Likevel foreslår fylkesmannen at Stortinget fatter vedtak om følgende sammenslåinger nå:

Narvik og Evenes

Moskenes, Flakstad og Vestvågøy

Røst, Værøy og Bodø

Evenes/Narvik er modent. Kun en stemme i Evenes kommunestyre hindret en frivillig sammenslåing.

Værøy og særlig Røst kom langt i sin utredning med Bodø. Her er befolkningsutviklingen og økonomien så dårlig at sammenslåing bør vedtas av Stortinget, mener Solberg. Fylkesmannen mener likevel at de bør ha stor grad av selvstyre og en myndighetsperson i øysamfunnet. Fylkesmannen mener sammenslåing er viktig for at det fortsatt skal bo folk i disse øysamfunnene.

Fylkesmannen foreslår at disse kommunene snakker sammen, og blir enige før nyttår:

Tjeldsund med Harstad

Ballangen med Narvik

Tysfjord med Narvik og Hamarøy

Steigen med Bodø

Ballangen og særlig Tysfjord er kommuner med betydelig økonomiske og andre problemer. For Tysfjord er det aktuelt med en deling der en del går til Hamarøy.

– Befolkningsutvikling er viktig for økonomien, og mange av våre små kommuner har negativ folketallsutvikling, sa Solberg.

Hun mener reform vil tvinge seg fram i Vesterålen, på Helgeland – både indre og ytre. I nord kan Tjeldsund slå seg sammen med Harstad i Troms.