KrF-leder Knut Arild Hareide skal sist uke ha avvist å være med på tvang i kommunereformen, men partiet er ennå med i samtalene på Stortinget. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
KrF-leder Knut Arild Hareide skal sist uke ha avvist å være med på tvang i kommunereformen, men partiet er ennå med i samtalene på Stortinget. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

KrF fortsatt med i reformsamtaler

KrF er fortsatt med i samtalene om kommunereformen på Stortinget. En avklaring er ventet om kort tid. Sjekk her hvem som kan havne på "tvangslista".

Her kan Stortinget bruke tvang

Østfold: Askim og Hobøl har vedtatt å slå seg sammen. Spydeberg og Eidsberg vedtok før jul at de ønsker å være med i den nye kommunen. Eidsberg er ikke ønsket av de andre. 

Akershus: Ski og Oppegård ønsker å ha med flere Follo-kommuner, og kommunegrensene gjør Ås til en aktuell kandidat.

Skedsmo, Sørum og Fet. De to første ønsker sammenslåing, Fet sa nei. Fylkesmannen ønsker en enda større kommune på Nedre Romerike. 

Buskerud: Drammen, Svelvik og Nedre Eiker har vedtatt å slå seg sammen. Fylkesmannen anbefaler at også Øvre Eiker og Lier blir med. 

Agder: Kristiansand, Songdalen og Søgne har inngått intensjonsavtale, men bare de to første har vedtatt sammenslåing. Fylkesmannen anbefaler at de tre går sammen.  

Mandal, Marnardal og Lindesnes har inngått intensjonsavtale. De to første har vedtatt sammenslåing. I Lindesnes har innbyggerhøringene spriket. Fylkesmannen anbefaler sammenslåing.

Rogaland: Eigersund og Sokndal. Førstnevnte sier ja. Fylkesmannen anbefaler sammenslåing.

Sogn og Fjordane: Sogndal, Balestrand og Leikanger har inngått intensjonsavtale. Fylkesmannen anbefaler sammenslåing. Bare Sogndal sa ja ved ny behandling i januar, svekker sannsynligheten for tvang. 

Møre og Romsdal: Ålesund, Skodje, Sandøy og Ørskog har vedtatt å gå sammen. Haram ligger mellom Ålesund og Sandøy, og kan bli slått sammen i en sammenhengende byregion. Fylkesmannen vil ha med Giske og Sula.

Nord-Trøndelag: Nærøy, Vikna, Leka i Ytre Namdal. Nærøy ønsker sammenslåing, Vikna er åpne for videre prosess. Leka sier nei, men er sårbare økonomisk og demografisk. Fylkesmannen i Nord-Trøndelag anbefalte sammenslåing på sikt.

Nordland: Ballangen og (deler av) Tysfjord forhandler med Narvik. I Evenes vil et stort mindretall til Narvik. Fylkesmannen anbefaler en slik løsning.

KrF-leder Knut Arild Hareide skal etter et toppmøte om kommunereformen i Stortinget for en uke siden ha sagt at partiet ikke kan være med på tvangssammenslåing av kommuner. Det var Aftenposten som erfarte dette mandag.