Korrupsjonstiltalt nekter straffskyld

Jus. - Nei, svarte den korrupsjonstiltalte firebarnsfaren da den første rettssaken knyttet til korrupsjonsskandalen i Drammen startet i Drammen tingrett tirsdag morgen.
Aktoratet ved Hans Lyder Haare og tiltaltes forsvarer Svein Duesund i Drammen tingrett tirsdag. Foto: Lisa Rypeng

Det er foreløpig tatt ut tiltale mot seks utbyggere, som skal ha betalt to saksbehandlere i Drammen kommune for å få byggesaker godkjent. Den første utbyggeren, en mann i 40-årene, står tiltalt for grov korrupsjon i Drammen tingrett.

Den omfattende korrupsjonssaken dreier seg om til sammen rundt 30 tiltakshavere, kunne politiadvokat Hans Lyder Haare fortelle på rettens første dag.

To saksbehandlere ved byggesaksavdelingen i Drammen kommune, en kvinne og en mann, har fortsatt status som siktet i saken. 
 
Det som gjør dette til en korrupsjonssak er ifølge Haare blant annet at det er bygget noe helt annet enn det er søkt om. 
Politiet mener den tiltalte utbyggeren har betalt til sammen 65.000 kroner til den kvinnelige ansatte i byggesaksavdelingen.
 
Pengene skal ha blitt gitt mot at hun som overarkitekt i kommunen skulle tegne, sende inn byggesøknad og gi rammetillatelse og igangsettingstillatelse for oppføring av enebolig med utleiedel på mannens eiendom. Rammetillatelsen ble ifølge tiltalen gitt samme dag.
 
Den kvinnelige saksbehandleren skal videre ha klippet og limt inn elektronisk signatur til avdelingsleder Bjørn Tollef Swang - uten at han var informert om saken. Ifølge tiltalen ble ikke byggesaksgebyret på 41.800 kroner betalt.
 
Tiltalte hevder han betalte pengene i god tro.
 
- Det var første gang jeg hørte om noe som heter rammetillatelse og igangsettingstillatelse. Jeg har aldri hørt om det før, uttalte tiltalte da han forklarte seg fra vitneboksen.
 
Han hevder han ikke har betalt korrupsjonspenger, slik aktor hevder. Han har betalt for arkitektoppdrag, da kvinnen hadde et eget arkitektfirma ved siden av jobben som overarkitekt i kommunen.
 
Etter det Kommunal Rapport kjenner til, har flere av de andre tiltalte i saken forklart det samme til politiet.
 
Slik sett blir dette prøvesteinen i korrupsjonskomplekset.
 
Blant bevisene politiet sitter på er avlytting fra en telefonsamtale mellom overaktitekten og tiltalte 11. desember 2015 - kort tid før kvinnen ble pågrepet. I samtalen avtaler de to et pengebeløp for å få gjennom ferdigattest, slik at huset blir innflyttingsklart til jul.
 
- 20.000 mer er innenfor, sier kvinnen i opptaket.
 
Hun forteller at hun har tatt fri hele uken for å ta jobben.
 
- Det koster meg ekstremt mye…..alt er så lagt opp nå at dette går bra.
Aktor Haare mener telefonsamtalene mellom de to viser forsett i forhold til korrupsjonsbegrepet.
 
Mens forsvaret ved Svein Duesund formidlet at der var forvirring rundt kvinnens rolle i Drammen kommune og som selvstendig arkitekt, poengterte politiadvokat Haare at det fremgår av mailkorrespondansen mellom de to at kvinnen var ansatt i Drammen kommune.
 
- Det er ingen tvil om at tiltalte fikk signal om at hun var mer enn arkitekt, at hun var overarkitekt i Drammen kommune, uttalte han.
 
Kommunal Rapport har tidligere beskrevet at ett av de røde flaggene i korrupsjonssaken var at overarkitekten behandlet saker i et område i Drammen som vanligvis behandles av et annet team i byggesaksavdelingen. Dette er en av disse sakene, ifølge Haare.
 
Det som ifølge politiet også er interessant i forhold til tiltaltes byggesøknad, er at en snekker fra Litauen står oppført som ansvarlig søker. Altså den som skal være bindeleddet mellom kommunen og tiltakshaver og sørge for at alt er i henhold til lover og regler.
 
- Han har ikke vært inne i denne saken i det hele tatt. Alt er et produkt av N.N (den siktede kvinnelige ansatte i kommunen). Tiltalte har erkjent at han ikke har sett denne mannen, og han ville heller aldri hatt ansvarsrett. Det er en snekker fra Litauen, han har ingen faglige forutsetninger for å kunne stå som ansvarlig søker, sa Haare i retten.
 
Tiltalte kom til Norge i 1996 og snakker gebrokkent norsk. Det var tilsynelatende en krevende oppgave for aktor Haare å få svar på spørsmålene under utspørringen. Tidvis ble det høy temperatur i Drammen tingrett.
 
- Men svar på spørsmålene, utbrøt til en tydelig irritert tingrettsdommer - flere ganger.
 
Haare ba tiltalte blant annet fortelle om tegningene som overingeniøren sendte tiltalte i september 2013. 
 
- Reagerte du på at logoen fra byggesaksavdelingen var på e-posten? spurte Haare.
 
- Jeg tenkte aldri på at Drammen kommune ikke visste om dette. Fordi vi møttes alltid på kontoret der.
 
Tingrettsdommer ba ham utdype:
 
- Du visste at hun jobbet i Drammen kommune men du visste ikke at det var galt?
 
- Ja.
 
Tiltalte ble også spurt ut om forholdet til mannen som ble oppført som ansvarlig søker i søknaden. En snekker han aldri har møtt.
 
- Det er hun (den siktede kvinnen) som har sagt at det firmaet skal bygge!
 
- Hva tenkte du om det? ville Haare vite.
 
- Jeg tenkte først at vi skal få hjelp fra henne.
 
I forklaringen kommer det frem at det har vært konflikter mellom de to, og tiltalte skal ha vært irritert fordi saksbehandlingen tok for lang tid.
 
- Hun laget et helvete for oss, ropte han ut i retten.
 
Tiltalte fortalte at han fikk sjokk da kvinnen ble saksbehandler for ham igjen.
 
- Vi er fanget i et system der du kan ikke åpne munnen en gang, fordi folk der kan kvele folk som kommer inn som tiltakshaver.
 
Han hevder han var redd.
 
- Jeg blir så redd, de er så mektige folk som sitter der inne. Så jeg må bli veldig lav, jeg kan ikke stå opp med hodet. Man er redd for hva de kan begynne å forlange.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lese mer?

Jeg er abonnent

Jeg er ikke abonnent

Bli abonnent

Spørsmål? Kontakt oss på redaksjon@kommunal-rapport.no

Flere artikler om
Emner

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.