Ap vil la studenter bo på sykehjem

Pleie og omsorg. Ap foreslår å la studenter bo billig på sykehjem mot at de bruker tid med de eldre. 
En ordning der studenter tilbringer tid med de eldre, mot lav husleie, kan motvirke ensomhet både hos unge og eldre, tror Aps nestleder Hadia Tajik. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Inspirert av et prosjekt i Nederland legger Arbeiderpartiet i dag, mandag, fram i sin plan for eldreomsorgen neste stortingsperiode, et forslag om at studenter kan flytte inn på sykehjem, melder NRK.

Partiet vil starte et prøveprosjekt der studentboliger etableres i tilknytning til sykehjem og omsorgsboliger. Studentene kan her leie en billig hybel, mot å delta for eksempel sosiale aktiviteter med beboerne. Nestleder i Ap Hadia Tajik mener ordningen kan bli en vinn-vinn-situasjon.

– Vi tenker at det er flere gevinster i dette: Studentene får et rimelig sted å bo, både de eldre og studentene kan ha det kjekt i lag og i tillegg gir det fagfolkene på disse plassene mulighet til å være fagfolk fordi de får frigjort tid og kapasitet, sier nestlederen til kanalen.

Tajik utdyper at en slik ordning kan være med på å motvirke ensomhet både hos unge og eldre.

Flere studenter kan få tak over hodet

Lederen av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen, tror forslaget kan avhjelpe problemet med for få studentboliger, men understreker at det er viktig at ikke studentene utnyttes som billig arbeidskraft.

– I dag har vi for få studentboliger, noe som bidrar til økte leiepriser, og lange boligkøer hver høst. Dette kan være med på å bidra til at færre unge mennesker må begynne studietiden sin uten tak over hodet, eller på madrass i en gymsal, sier Mikalsen i en pressemelding.

– Må være egnet til å bo der

Henrik Asheim i Høyre er positiv til forslaget, men mener at det må skje på eldres premisser.

– Hvis man skal gjennomføre et forslag som dette, så må det faktisk kontrolleres at de studentene som flytter inn på eldrehjem faktisk er egnet til å bo der. Og at dette verken går utover kvaliteten eller tilbudet til de eldre, sier Asheim til NRK.

LO synes forslaget fra Ap i utgangspunktet er positivt, men er opptatt av at dette ikke går utover bemanningen ellers på institusjonene. De understreker at studentene må komme i tillegg til vanlige ansatte og ikke istedenfor.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!