Innkaller til møte i politirådet etter nazitog

Jus. Ordføreren i Kristiansand reagerer på politiets opptreden under nazi-demonstrasjonen i byen lørdag. Nå innkaller han til møte i politirådet.
Kritikk mot politiets håndtering av nazidemonstrasjonen lørdag har fått Kristiansand-ordfører Harald Furre (H) til å reagere. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB scanpix

Lørdag marsjerte 60–70 høyreekstreme i den nynazistiske gruppen «Den nordiske motstandsbevegelsen» i Kristiansand, uten at de hadde søkt på tillatelse.

Ordføreren i Kristiansand, Harald Furre (H), reagerer nå på politiets behandling av to personer som motsatte seg demonstrasjonen i hovedgata i byen. Politiet satte blant annet håndjern på en mann og bortvise ham fra sentrum. En annen ble truet med bot dersom han ikke fjernet seg.

– Veldig mange har stilt spørsmål til politiets prioriteringer når de ikke valgte å gripe inn. Men kanskje mest alvorlig er det at to personer har blitt pågrepet, og at folk har blitt bedt om å trekke vekk, sier Furre til Fædrelandsvennen.

Opprinnelig skulle nynazistene gjennomføre demonstrasjonen i Fredrikstad, men på grunn av den økte beredskapen i Østfold, endte de opp i Kristiansand. De fleste demonstrantene var tilreisende fra Sverige, Finland og andre steder i Norge.

Én av mennene skrev et åpent brev til Furre om hvor dårlig han opplevde politiets håndtering under demonstrasjonen, og har utfordret ordføreren til å svare. Nå tar Furre opp saken i politirådet.

– Jeg synes det er naturlig å ta en gjennomgang med politiet etter ferien om deres tanker og handlemåte. Også for å høre nærmere hva politiet har gjort konkret i denne demonstrasjonen, sier han til avisen.

Ordningen med politiråd ble innført høsten 2006 og er et frivillig, formalisert samarbeid mellom lokalt politi og kommunale myndigheter. Målet er å bidra til samvirke om kriminalitetsforebygging og trygghet i lokalsamfunnet.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!