Staten ved kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har utøvd usaklig forskjellsbehandling gjennom Fylkesmannens stadfesting av reguleringsvedtak i Trondheim, fastslår Sør-Trøndelag tingrett.  Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Staten ved kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har utøvd usaklig forskjellsbehandling gjennom Fylkesmannens stadfesting av reguleringsvedtak i Trondheim, fastslår Sør-Trøndelag tingrett. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Har utøvd usaklig forskjellsbehandling

Staten har utøvd usaklig forskjellsbehandling, konkluderer Sør-Trøndelag tingrett om reguleringsvedtak i bymarka i Trondheim. Sivilombudsmannen sa det samme, uten å bli hørt.   

Reguleringsplanen for Lian og Kystadmarka 

Reguleringsplanen fra 2008 skulle rydde opp i et blandet bolig- og hytteområde i bymarka i Trondheim, med mye ulovlige utbygginger og boforhold.

Kommunen ville samtidig begrense utbyggingen og tilrettelegge for økt friluftsliv

De fleste bebygde eiendommene – inkludert hytter som ulovlig var utbygd og tatt i bruk til boligformål – fikk boligstatus. 

Eiendommer uten bebyggelse eller med bebyggelse «til nedfalls», ble «bortregulert» til friluftsområde uten erstatning.

Reguleringsplanen ble stadfestet av Fylkesmannen i Sør-Trøndelag i 2009.

Sivilombudsmannen uttalte i 2012 at planen representerer usaklig forskjellsbehandling av grunneiere og ikke kunne opprettholdes.

Fylkesmannen har gjennomgått planen flere ganger, men har avvist å gripe inn i kommunens “frie skjønn”.

Sivilombudsmannen avsluttet saken 6. mars 2015 med å anbefale grunneierne å vurdere å prøve saken for domstolene

– Vi er veldig fornøyde med dommen. Vi fikk medhold i at omreguleringen av eiendommen bygger på feil faktum, og at grunneieren er utsatt for usaklig forskjellsbehandling. Det skal mye til, og det må Fylkesmannen nå ta til etterretning, sier advokat Guri Vagnildhaug i Bjerkan Stav Advokatfirma til Kommunal Rapport.